NEWS
Max 180920 S

Priopćenje za javnost Istarskih demokrata: Osvrt vijećnika Vladimira Sladonje na Odluku o kupnji palače Bečić

MMI3121960
foto: Milivoj Mijošek, Glas Istre
29.07.2015. 23:00; Učitavanja: 507; Početna / Obavijesti / Priopćenje za javnost Istarskih demokrata: Osvrt vijećnika Vladimira Sladonje na Odluku o kupnji palače Bečić

Prenosimo u cjelosti Priopćenje za javnost koje smo dobili od Istarskih demokrata – podružnice Poreč:

Vezano na 10. točku dnevnog reda posljednje sjednice Gradskog Vijeća – Odluka gradonačelnika o kupnji palače Bečić od strane Grada Poreča, prilkom glasanja na gradskom Vijeću bio sam suzdržan iz više razloga.

vlado-sladonjaNaime u obrazloženju gradonačelnika nije dano suvislo obrazloženje za koju namjenu Grad kupuje tu nekretninu.

Obrazloženje gradonačelnika se svodi na to da je na licitaciji postignuta povoljna cijena od 5.800.000 kuna u odnosu na procijenjenu vrijednost nekretnine od cca. 13.000.000,00 kuna.

Obzirom da se radi o nekretnini od cca. 2000 m2 korisne površine sa dvorištem od 1210 m2, neosporno je da se radi o atraktivnoj nekretnini i naoko povoljnoj cijeni, ali kada se uzme u obzir da je zbog  sadašnjeg stanja zgrade za bilo kakvu kvalitetnu prenamjenu u nju potrebno uložiti cca. 20-30 miliona kuna, cijeli taj posao postaje upitan.

Kako smatram:

a)      da ne postoje potrebe javne namjene Grada Poreča-Parenzo za zgradom takve veličine, te
b)     
da Grad nema financijskih mogućnost za rekonstrucijom iste,

postavlja se pitanje smisla kupnje iste od strane Grada.

Nadalje, svjedoci smo da je Grad prije 15 godina kupio bivšu tvornicu „Školjka“, koja je sada u raspadajućem stanju. Postavlja se pitanje sigurnosti i sanitarnih uvjeta korištenja iste, iako je Grad daje raznim udrugama na korištenje.

Ako je to model upravljanja nekretninama, koji Grad misli primijeniti i na palači Bečić, onda je ta kupnja potpuno promašena.

Osobno smatram da bi interes Grada bio da se u toj zgradi desi neki poduzetnički poduhvat u smislu hotela ili nekog drugog turističkog sadržaja, koji bi pospješio revitalizaciju stare gradske jezgre.

Za takvo nešto bi Grad mogao istu dati u koncesiju, ali će za takvo ulaganje vrlo teško naći zainteresiranog koncesionara. U konačnici će Grad, najvjerojatnije, biti primoran opet prodati tu nekretninu, a upitno je da li će pri tome i zaraditi.

U svakom slučaju Grad je korištenje te zgrade mogao kontrolirati i putem prostorno-planskih dokumenata, bez da ulazi u vlasništvo iste.

VLADIMIR SLADONJA, Vijećnik Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email