NEWS

Primjerno djelovanje istarskih lovaca

19.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Primjerno djelovanje istarskih lovaca
694GO102926.jpg

STANCIJA KALIGARI – Uz zvukove svečane lovačke pjesme, što su je izveli mladi glazbenici iz Svetog Lovreča, o radu i uspjesima govorio je predsjednik istarskog Lovačkog saveza Graciano Prekalj. Među prisutnima, osim istarskog dožupana Marina Brkarića i prvog čovjeka HLS-a Ðure Dečaka, bili su sudionici prvenstva u lovnom streljaštvu što se tijekom vikenda održavalo u Novigradu.

– Govorim u ime četiri tisuće lovaca Istarske županije koji su do sada djelovali u iznajmljenim prostorima Grada Poreča, a tamo će sada biti ured Lovačke udruge Zec iz Poreča. Zahvaljujući dobroj suradnji županije i grada, zemljište za ovu zgradu dobili smo na koncesiju, a novac za uređenje iz Fonda za razvoj i unapređenje lovstva, rekao je Prekalj. Taj je fond osnovan 1999. godine i u njega se slijeva pola kune po svakom hektaru lovno-produktivne površine. Budući da na području Istarske županije ima 144 hektara, iz ovog dijela u proteklom vremenu u fond je uplaćeno 72 milijuna kuna. Taj se novac udružuje s dijelom sredstava Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizam, a sve zajedno se prema najpovoljnijim uvjetima usmjerava u kredite lovačkih programa.

U proteklih šest godina, rekao je Prekalj, u ovaj lovački fond usmjereno je 400 tisuća kuna vlastitih sredstava, iz županije je stiglo još 2,5 milijuna kuna, a zajedno sa sredstvima što su se već počela vraćati od ranije danih kredita kroz Fond za razvoj i unapređenje lovstva prošlo je oko tri i pol milijuna kuna.

Istarski dožupan Marin Brkarić izrazio je zadovoljstvo novouređenim prostorijama rekavši da je upravo ova investicija dokaz da se može kvalitetno gospodariti na korist svih istarskih lovaca. Posebno je istaknuo rezultate, kako u unapređenju lovstva u Istarskoj županiji, tako i u lovnoj kinologiji.

– Izuzetno mi je drago kada sam pozvan u ovakvim i sličnim prigodama u bilo koji kraj Hrvatske, jer to znači da se hrvatsko lovstvo razvija i ide dalje. Znam da je svaka manifestacija priređena u Istri vrhunski organizirana, pa tako i ovo natjecanje u Novigradu i današnja svečanost otvaranja službenih prostorija. Upućujem stoga čestitke svima, a posebno predsjedniku Preklju koji je u ova svoja dva mandata postigao odlične rezultate te poručujem da ne treba mijenjati ekipu koja pobjeđuje, a ova vaša to svakako jest, rekao je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ðuro Dečak. Simboličnim je rezanjem vrpce otvorio nove lovačke prostore.

V. MEDVEDEC, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email