NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Primjer kako sunčane sate pretočiti u ”zelenu” električnu energiju

2016_07_20_Suncane_elektrane_Baderna 002
22.07.2016. 19:12; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Primjer kako sunčane sate pretočiti u ”zelenu” električnu energiju

Ljeto je period u godini kada su sunčani dani najbrojniji i kada je intenzitet sunčevog zračenja na najvišoj razini, a dok uživamo u svim blagodatima ljeta, sunčane elektrane Grada Poreča sunčane sate kontinuirano i marljivo pretvaraju u korisnu, ”zelenu”, električnu energiju.

– Samo u mjesecu lipnju elektrane su proizvele gotovo 19.000 kWh ”zelene” električne energije, što s obzirom na ukupnu nazivnu snagu instaliranih fotonaponskih postrojenja na području Grada Poreča od 100 kW, predstavlja odličan rezultat, a za očekivati je da će rezultati u mjesecu srpnju i kolovozu biti još bolji, poručuje Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium d.o.o.

Na četiri objekta, u lipnju je proizvedeno je dvostruko više energije nego što iznose njihove potrebe za električnom energijom, na dva objekta proizvodnja je zadovoljila potrebe za električnom energijom, na jednom objektu je, iz razloga velike potrošnje, zadovoljeno gotovo pola energetskih potreba, dok je na jednom objektu, iz razloga male potrošnje, količina proizvedene mnogostruko veća u odnosu na količinu utrošene električne energije.

– S obzirom na iznimno sunčano ljeto, za pretpostaviti je da će proizvodnja električne energije iz fotonaponskih sustava, nadmašiti sva naša očekivanja. Ako gore navedenom pribrojimo i činjenicu da se godišnja potrošnja električne energije u prosječnom kućanstvu u Republici Hrvatskoj kreće se između 2.000 i 4.000 kWh, ovom količinom ”zelene” energije proizvedene samo u jednom mjesecu mogle bi se zadovoljiti godišnje potrebe za električnom energijom za šest prosječnih kućanstava, zaključuje Lalić.

Kada tome još pribrojimo i činjenicu da se u postupku proizvodnje električne energije iz energije sunca ne generira ugljični dioksid, te da se realizacijom ovog projekta, ne samo sustavno ispunjavaju ciljevi predviđeni mjerama Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo, strateškog dokumenta Grada, već se dokazuje odlučnost Grada u promicanju principa održivog razvoja grada i stvaranja preduvjeta za što kvalitetniji život naših građana, uspjeh je daleko veći.

Da je kojim slučajem ista količina energije proizvedena iz ugljena količina nastalog CO2 iznosila bi 6,5 tona, iz lož ulja 5,3 tonu, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 4 tone.

Svjedočeći iznimno uspješnim rezultatima, Grad i gradsko poduzeće nastavit će s kontinuiranom provedbom projekata iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Podsjetimo, objekti na kojima su izgrađene sunčane elektrane su deponija Košambra, sportska dvorana Palestra, sportska dvorana Veli Jože, zgrade područnih škola u Novoj Vasi, Baderni i Žbandaju, mjesnog odbora Dračevac, te dječjeg vrtića Varvari.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email