Primjer dobre prakse Istri iz Toscane (s ljubavlju :) )

kamper-av
foto: avtkoampi.si
11.02.2022. 19:02; ; Početna / Gospodarstvo / Primjer dobre prakse Istri iz Toscane (s ljubavlju :) )

Kako često u našim napisima spominjemo toskanizaciju Istre kao našu  najbližu sliku turističke kvalitete i sličnost  toj talijanskoj  čuvenoj turističkoj meki,  sada je i prilika da je kopiramo u jednom detalju.

Budući da smo na tom segmentu do danas puno  polemizirali a ponekad i zamjerali županijskom prostornom planiranju, a posebno uredima za prostorno planiranje u  općinama evo jednog plastičnog primjera kako to rade oni koji su u turizmu nekoliko koraka ispred nas.  

Regija Toscana doprinijet će s gotovo 500.000 eura ( skoro 4 milijuna kuna)  za izgradnju ili preuređenje parkirališta za kampere i kamp prikolice u Toscani.
Odredbom koja regiju Toscana svrstava među one koji su najposvećeniji razvoju putujućeg turizma, vrlo opipljivo pokazuje svoj interes za svijet kampiranja i kamper odmorišta . Doprinos je namijenjen općinama s manje od 20.000 stanovnika, koje radove moraju izvesti do 31. prosinca 2022. godine. Dakle idealno za Istru.

Za pristup natječaju općine moraju dostaviti projekte za površine s određenim karakteristikama:
površine moraju biti “zelene”, ili 20% zauzete biljkama ili živicom,  biti opremljene stupovima za struju, prostorom za kampiranje – parcelama i  vodom.

Nadalje, parcele moraju biti najmanje površinom od 40 m2.

Doprinos, za svaku općinu, bit će  50% troškova, ostatak investicije snosit će lokalna vlast – općina.

“To je signal – objašnjava vijećnik za gospodarstvo i turizam Toscane, Leonardo Marras – koji želimo dati i sektoru proizvodnje i opremanja kampera, jer je toskanska četvrt jedna od najvažnijih u Europi”
Turizam na otvorenom – dodaje – važan je segment toskanske ponude: prije pandemije ovdje je zabilježena jedna šestina svih nacionalnih prisutnosti u outdoor turizmu, a u posljednje dvije godine i brojke su dobre. To će pomoći da se kamperiste zadovolji  na najadekvatniji način”.

Talijanska udruga kamperista „Confedercampeggio –prema izjavama   predsjednika Giovanni Grassi -a – izražava zadovoljstvo iskazanom osjetljivošću prema sektoru koji, osim što je sve više u središtu interesa turista, nudi mogućnosti rada brojnim zaposlenicima, posebno u samoj regiji Toscana, s obzirom da je područje između pokrajina Firenze i Siene domaćin većini talijanskih tvrtki koje proizvode rekreacijska vozila i dodatnu opremu za taj sektor”.

Imamo li hrabrosti za taj iskorak i izazov i kod nas?  

napisao: Jerko Sladoljev

Print Friendly, PDF & Email