NEWS

Prikaz Hrvatske po županijama na epidemiološkoj karti EU ključan za sezonu, inicijativu snažno podržali EU parlamentarci

2021-04-28_13h52_42
28.04.2021. 13:53; ; Početna / Gospodarstvo / Prikaz Hrvatske po županijama na epidemiološkoj karti EU ključan za sezonu, inicijativu snažno podržali EU parlamentarci

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego pokrenuo je na raspravi o turizmu u Odboru za turizam i sport Europskog parlamenta inicijativu “da se Hrvatska, kao i ostale zemlje članice koje to žele, na europskoj karti prikazuju prema najpravednijem NUTS 3 regionalnom pristupu. Za Hrvatsku to znači – 21 županija i 21 epidemiološka situacija”. Takav županijski pristup Hrvatskoj primjenjuje Njemačka još od prošle turističke sezone, no na službenoj karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) pokrenutoj u sklopu ”Re-open EU” sustava informiranja građana EU, Hrvatska je prikazana na način da je čitav obalni dio svrstan pod jednu regiju.
 
“To znači da pri procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između primjerice Istre i Dalmacije ili Rovinja i Dubrovnika. To je daleko od realnog stanja na terenu i to znači da gost koji želi ljetovati u Hrvatskoj nema prave podatke ni jasnu sliku situacije. Na taj način ECDC nepravedno kažnjava rad odgovornih regionalnih vlasti”, kazao je Flego koji za svoju inicijativu skuplja potpise podrške europarlamentaraca te će sve uputiti Europskoj komisiji i Europskom vijeću.
 
Dodatno, članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Željana Zovko podnijeli su prošlog tjedna parlamentarno pitanje Europskoj komisiji kojim su upozorili na problem nedovoljnog uvažavanja regionalnog kriterija te apeliraju na promjenu.
 
”Percepcija sigurnosti destinacije i ove će godine biti ključna za turistički promet. Napori koje ulaže resorno ministarstvo i Vlada oko cijepljenja turističkih djelatnika, relaksiranja režima putovanja i svih aktivnosti projekta Stay Safe in Croatia, kao i kompletna priprema turističkog sektora za ovu sezonu, mogu biti značajno umanjeni ako karta koja prikazuje epidemiološku situaciju neće turistima dati točan uvid u konkretnu situaciju u destinaciji u koju putuju. Prikaz Hrvatske po županijama je nužno aktivirati prije početka sezone, a za to nam je ostalo malo vremena”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).

Hrvatska visoko na listi Europljana za ljetovanje

Europska komisija za putovanja objavila je novu listu najpoželjnijih destinacija za putovanje po izboru EU građana, na kojoj je Hrvatska napredovala s 10. na 8. mjesto. Za svoje sljedeće putovanje Hrvatsku je odabralo 4 posto ispitanika, što je jako dobar rezultat, imajući u vidu da najpoželjnija na listi, Španjolska, koja za uspješnu sezonu treba i desetak puta više turista od Hrvatske, bilježi 10,4 posto interesa ispitanika.
 
Do kolovoza planira putovati 56 posto Europljana, od čega njih 49 posto želi putovati u druge zemlje članice EU. Najviše interesa je za morske destinacije, koje bira njih 34 posto.
 
Europljane pritom najviše brine opasnost od karantene (njih 16 posto), 13 posto ispitanika smatra da posjete kafićima i restoranima predstavljaju određeni rizik, a njih 17 posto identificira putovanja zrakoplovima kao potencijalnu opasnost.
 
Istraživanje konzultantske kuće PwC orjentirano na njemačko tržište, pokazalo je da 40 posto Nijemaca želi putovati na ljeto izvan svoje države, no čak njih dvije trećine planira otkazati putovanje ako se u željenoj destinaciji pogorša epidemiološka situacija.

Print Friendly, PDF & Email