NEWS

Prijedlozi i inicijative nezavisnog vijećnika Maurizia Zennara na sjednici Gradskog vijeća 20. srpnja

zennaro-16
21.07.2017. 01:09; ; Početna / Politika / Prijedlozi i inicijative nezavisnog vijećnika Maurizia Zennara na sjednici Gradskog vijeća 20. srpnja

Nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro na drugoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča iznio je nekoliko prijedloga i inicijativa koje prenosimo u cjelosti:

  1. Prijedlog  

Prilikom planiranja i utvrđivanja  prioriteta izgradnje  podsustava kanalizacijske mreže s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu EU projekta, predlažem da se  kao prioritetna naselja  uzmu u ozbiljan obzir naselja:  Antonci, Kosinožići i Vežnaveri.   

Obrazloženje prijedloga:

  1. Županijska cesta na relaciji St. Portun  – Kosinožići služila je kao alternativi put prilikom gradnje sustava odvodnje i kanalizacije u Novu Vas i u okolnim naseljima. Zbog ondašnje i sadašnje prometne opterećenosti cesta je vidno i ozbiljno oštećena i iziskuje hitnu sanaciju.
  2. Trasa ceste od St. Portun do Kosinožići dio je poznate biciklističke staze Eufrazijane, uvrštena u Istra bike mapu i dostupna na Službenom  portalu Turističke zajednice Grada Poreča. Naravno, cesta ne ispunjava osnovne uvjete propisane Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi. Zbog lošeg asflta, neravnina, zakrpa i rupa te priličnog prometa cestom, (kojom učestalo prometuju i tegljači veće dozvoljene nosivosti od 8 t), cesta predstavlja opasnost za turiste bicikliste, ali  i svojevrsnu obmanu i razočarenje zbog neispunjenog očekivanja.                                                                                                  
  3. Zbog potrebe prijevoza učenika, cestom prometuje i školski autobus koji razvozi učenike u OŠ Poreč i u PŠ Nova Vas. Zbog nepostojanja pješačkih prijelaza, kao i nogostupa do autobusne stanice te propisane prometne signalizacije, učenici svakodnevno izlažu svoje živote opasnostima u prometu i krajnje je vrijeme da se nešto poduzme.
  1. Prijedlog

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU izrazila je nezadovoljstvo uslijed neučinkovitosti JL(R)S u pripremanju i predlaganju projekata koji se financiraju iz EU fondova. Podsjećam da Grad Poreč – Parenzo u 2016. g. od europskih sredstava nije uspio privući niti jednu kunu. Stoga predlažem da se unutar postojećih Upravnih odjela Grada, recimo UO za proračun i gospodarstvo dodaje i djelatnost europskih fondova, po primjeru kako je to učinio Rovinj.

  1. Prijedlog                                

U cilju revitalizacije starogradske jezgre predlažem da se uspostavi dijalog sa Županijom istarskom u cilju iznalaženja rješenja koje bi u konačnici trebalo rezultirati otvaranjem enoteke u prizemlju Istarske sabornice.

Print Friendly, PDF & Email