NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

PREZENTACIJA TIPIČNIH PADOVANSKIH PREHRAMBENIH PROIZVODA

25.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / PREZENTACIJA TIPIČNIH PADOVANSKIH PREHRAMBENIH PROIZVODA
934GO165864.jpg

Jučerašnja prezentacija proizvođača i tipičnih prehrambenih proizvoda Padove i okolnih općina korak je dalje u suradnji i razvijanju prijateljstva između Poreča i te talijanske provincije, čiji je začetak označila ljetošnja modna revija padovanske modne kuće Cleb4 u Poreču. Na stolovima hotela Diamant tako se našao izbor kvalitetnih pršuta i suhomesnatih prerađevina tvrtke Margherita, kod nas vrlo poznat i cijenjen sir Grana Padano, birana vina s brežuljkastog područja Colli Euganei (posebnim dekretom zaštićenog i namijenjenog upravo uzgoju vinove loze), predstavljena i putem razvijene vinske ceste, te jaja obiteljske poljoprivredne proizvodnje Lago. Događaj je organiziran u želji da se, uz razmjenu iskustava, potakne i konkretna razmjena proizvoda i usluga između dvaju područja.

Predstavnike političkog i gospodarskog života poreštine pozdravio je porečki dogradonačelnik Denis Žužićn i najavio uzvratni posjet ovdašnjih obrtnika i poduzetnika na proljetnoj manifestaciji »Europa in Prato«, drugom po veličini europskom sajmu tipičnih proizvoda.

– Pokazujemo vam sintezu svega onoga što regija Veneto može ponuditi, rekao je Luciano Salvo, član talijanskog izaslanstva. Istaknuo je da je vrijeme globalizacije i uklanjanja granica pravi trenutak za približavanje populacija širega područja Europe te ukazao na mogućnosti suradnje u kojoj bi se prožimali različiti sektori, poput poljoprivrede i turizma.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Graziano Prekalj osvrnuo se na važnost zaštite zemljopisnoga podrijetla proizvoda i iskoristio prigodu kako bi najavio »novi istarski brand« – meso istarskog goveda, koji će uskoro predstaviti.

Aldo Ukanović, predsjednik porečkog Udruženja obrtnika podsjetio je da je suradnja s Padovom počela još dolaskom talijanskih lovaca u Istru. Krajem osamdesetih je više od 150 ovdašnjih zainteresiranih obrtnika trebalo početi surađivati s padovanskim tvrtkama, ali to nažalost nije konkretizirano, rekao je Ukanović te izrazio nadu da će novopokrenuta suradnja biti uspješna.

K. Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email