Prezentacija daleko istočne misaone igre Go u prostorijama Udruge Galija u utorak, 25. lipnja

20240428_155806
20.06.2024. 23:57; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Prezentacija daleko istočne misaone igre Go u prostorijama Udruge Galija u utorak, 25. lipnja

Mnogi su primijetili kako je u Poreču već koju godinu drevna igra Go našla svoje mjesto, te se redovno održavaju druženja, radionice i turniri.
Go je drevna misaona igra s Dalekog istoka. Što je na zapadu Šah, to je u istočnoj Aziji Go. Stara tisućama godina pravila su toliko jednostavna da se gotovo pa uopće nisu mijenjala od svojih početaka. Igra je ovo nadmudrivanja u kojoj protivnici naizmjenice polažu crne ili bijele kamenčiće na tablu i pokušavaju prisvojiti što više teritorija no koliko god pravila bila jednostavna, broj ishoda je veći nego što ima atoma u svemiru.
Ova igra držala se kao jedna od plemićkih vještina, a i danas vrhunski igraći uživaju poseban status, pa čak i rade kao profesionalni igrači.
U Europu je došla krajem 1800-tih i to kroz Pulu, gdje su je s Dalekog istoka donijeli mornari Austro-ugarske mornarice, a danas doživljava novi val popularnosti te se aktivno igra i u Poreču.

Članovi udruge Capybara u suradnji s Udrugom Galija pozivaju Vas na predstavljanje ove profinjene igre, na kojoj ćemo ukratko proći povijest i mehaniku Goa i probati istu igrati.
Aktivnost će se održati u prostorijama Udruge Galija, u utorak 25.06.2024 u 17:00 h. Aktivnost je besplatna i otvorena za javnost, te primjerena svim dobnim skupinama od 10 godina na starije.

Veselimo se susretu!

Capybara i Galija

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email