NEWS
HALF MARATON S

Preuređenje porečke rive ide uprkos krizi po planu, uskoro dovršenje “prometnice” (video)

1 (108)
23.04.2020. 08:51; ; Početna / Slider / Preuređenje porečke rive ide uprkos krizi po planu, uskoro dovršenje “prometnice” (video)

Nastavljaju se radovi na uređenju porečke gradske rive, jednog od najreprezentativnijih dijelova grada. U tijeku su radovi na pripremi podloge za završni sloj betonske prometnice uz drvored crnika koji ostaje ukomponiran i u novi koncept uređenja.

Betoniranje i obrada završnog sloja počinje sutra i trajat će do sredine idućeg tjedna, nakon čega će promet biti preusmjeren preko nove prometnice kako bi se mogli završavati radovi na popločavanju onog dijela na kojem se trenutno odvija promet.

Do sad je izvršena zamjena podloge kamenog popločenja na većem dijelu zahvata, izvedene su podzemne instalacije vodovoda, javne rasvjete, oborinske odvodnje i elektroničke komunikacijske infrastrukture, te je počelo postavljanje kamenog popločenja na parteru rive.

Istovremeno s građevinskim radovima, u tijeku je i arheološko istraživanje na nalazištu u dijelu rive na križanju s ulicom Cardo Maximus. Planirani završetak arheoloških radova je 10. svibnja ove godine, nakon čega će biti kompletirani radovi na betonskoj prometnici s formiranjem kružnog raskrižja na tom dijelu.

  • Što više napreduju radovi, sve više vidimo kako se radi o jednom stvarno lijepom projektu koji će sačuvati stari dio poput starog drvoreda crnika, a stvoriti novi s kamenom i modernim elementima. Središnji dio rive je, sad kad više nema štandova, ustvari jako veliki prostor koji će sigurno zaživjeti kao novo mjesto okupljanja. Naš grad je ulaganje u rivu čekao godinama i drago mi je da je to došlo na red jer se radi o najreprezentativnijem dijelu našega grada, koji zaslužuje više od asfalta.
    Iako su nam sve druge komunalne aktivnosti na čekanju zbog mjera štednje, smanjenja prihoda i usmjeravanja sredstava za pomoć gospodarstvu, s rivom svakako nastavljamo jer se radi o generacijskom projektu. Trebalo je imati hrabrosti upustiti se u to, kad smo unaprijed znali da će biti puno arheoloških nalazišta, infrastrukturnih komplikacija, kao i činjenice da se radi o projektu o kojem imamo različita mišljenja i ideje. Siguran sam da će dovršeni projekt pokazati kako se radi o modernom i lijepom projektu koji će obogatiti naš grad i ponudu, kaže o ovom zahvatu porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Inače, porečka se riva uređuje kroz nekoliko faza, a ovdje je riječ o najširem dijelu rive, koji obuhvaća područje od Carinskog gata do nekadašnje Gradske kavane.

Radovi na uređenju gradske rive iz jedne druge perspektive.👍👏 #porec #parenzo

Gepostet von Loris Peršurić am Mittwoch, 22. April 2020

Sam projekt obuhvaća rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture te uređenje partera s urbanom opremom. Projektom je predviđeno uređenje središnjeg obalnog dijela prostora, kolno-pješačke komunikacije od Narodnog trga do Lučke kapetanije i povijesnog drvoreda uz južne gradske bedeme, kao i povezivanjem ovoga prostora sa povijesnom jezgrom grada – ulicom Cardo Maximus, Ribarskim trgom i dr.  

Osnovne značajke su prilagodba prostora pješacima, uklanjanje štandova i parkirnih mjesta, uređenje povijesnog drvoreda i šetnice koja onuda prolazi, postavljanje nove komunalne opreme poput klupa, indirektne rasvjete i javne rasvjete, uklanjanje asfalta i popločenje rive te uređenje punktova za brodare, uz postavljanje sve potrebne infrastrukture za održavanje različitih manifestacija.  Prioritet je bio riješiti pitanje prometa, infrastrukture i načina korištenja, obalu, te na kraju samo dizajnersko rješenje.

Uređenje cjelokupne gradske rive već je projektirano, ali je iz financijskih i praktičnih razloga odlučeno uređivati rivu dio po dio, ovisno o prioritetima. Tako je nakon već ranije izvršenog uređenja gradske rive na potezu od hotela Palazzo do Carinskog gata, na red došlo i uređenje od Carinskog gata do nekadašnje Gradske kavane, koje je upravo u tijeku.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email