Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja dokazala da mala lokalna knjižnica može postati velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

2021-08-11_19h05_45
11.08.2021. 19:08; ; Početna / Gospodarstvo / Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja dokazala da mala lokalna knjižnica može postati velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

Nagrada Red Dot dodijeljena je Gradskoj knjižnici Poreč i Studiu Sonda u zasigurno najkompleksnijoj kategoriji: Advertising – Integrirana kampanja, za koju je važno da kreativnu ideju komunicira kao jedinstvenu cjelinu, no kroz više integriranih komunikacijskih kanala.

Kreativni Studio Sonda i Gradska knjižnica Poreč dobitnici su globalno poznate I prestižne dizajnerske nagrade Red Dot Award: Brands & Communication design u kategoriji Advertising – Integrirana kampanja za 100% COVID FREE Putovanje.

Nagrada je dodijeljena u jednoj od najkompleksnijih kategorija: Advertising – Integrirana kampanja, za koju je važno da kreativnu ideju komunicira kao jedinstvenu cjelinu, no kroz više integriranih komunikacijskih kanala.

“Osobito nam je vrijedna uzme li se u obzir da je kampanja rađena za instituciju poput knjižnice. Takve institucije gotovo nikada nemaju predviđene budžete za oglašavanje, stoga smo presretni što smo ovime dokazali moć kreativnosti i pokazali kako ona može biti visokučinkovita”, izjavili su kreativni direktori Studia Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat.

Zahvaljujući 100% COVID Free kampanji koja je u doba lockdovna građane odvela na putovanje oko svijeta, Gradska knjižnica Poreč ostvarila je rekordan upis novih članova. Riječ je o +194.40% novih članova i +221.74% posudbi tijekom trajanja kampanje  u odnosu na isto razdoblje lani, a značajan je bio i porast posjeta web stranici od +40%, kao i organic reach na društvenim mrežama (FB +23%). Najbitnije je, ipak, da su građani uspjeli proputovati svijet iako su bili u lockdown-u.   

Pored Red Dot-a, kampanja 100% COVID FREE JOURNEY nagrađena je i u SAD-u (One Show Merrit), Europi (European Design Awards: Grand Jury Prize i Gold on Category Promotion, Poster Series), a na nacionalnom Natjecanju dobila je tri Grand Prixa: iz kreativnosti (Ideja X), Efikasnosti (Effie) i digitalne relevantnosti (MIXX) te od male gradske knjižnice učinila oglašivača godine.
Ovo je ukupno šesnaesta Red Dot nagrada za Studio Sonda.  

O radu – kako je nastala 100% COVID free kampanja

Lokalna knjižnica željela je povećati broj članova te pokazati se kao otvorena institucija koja osluškuje svoje građane. Za potrebe (uslijed pandemije) modificiranog sajma rabljenih knjiga Booktiga i promociju ustanove, odlučila je COVID-19 situaciju preokrenuti u svoju korist. Kako inače u Poreču, mediteranskom turističkom mjestu, stanovnici naporno rade čitavo ljeto i nakon završetka sezone nagrađuju se putovanjem,  a 2020-e to nije bilo moguće, ponuđena im je alternativa: 100% COVID free  putovanje! Jer: ‘Books are the plane, and the train, and the road. They are the destination and the journey!’ (Anna Quindlen). Građani su tako pozvani da oko svijeta otputuju – knjigom!
Za aktivaciju korišteni su stvarni plakati putničkih agencija koje one nisu imale priliku iskoristiti u 2020-oj, a koji su zatim grafičkim elementima karakterističnima za putovanja povezani s naslovima knjiga. Korisnici su primjerice pozvani da otputuju u Grčku (Ilijada i Odiseja, Homer), Pariz (Trbuh Pariza, Emile Zola), u središte zemlje (Put u središte zemlje, Jules Verne)… itd… Obzirom da se na putovanje ne može bez karata, podijeljene su i one (bookmarkeri). Na navedenim materijalima otisnuti su qr kodovi koji su vodili direktno na web stranicu knjižnice, osmišljenu kao ‘booking sustav za putovanja’. Korisnici su tako mogli u tražilicu ukucati knjigu/destinaciju, pregledati dostupnosti, rezervirati ili posuditi knjigu, a zatim poslati e-razglednice s putovanja u knjižnicu i svojim prijateljima. Dodatno: Novim korisnicima i postojećima prilikom prve posudbe, poklonjeno je ‘putovanje gratis’, (destinacijska knjiga iz otpisanog fundusa knjiga knjižnice) te je na taj način simbolično održan festival rabljenih knjiga Booktiga.

O Red Dot nagradi:

Dodjeljuje se još od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Dodjeljuje se kroz tri kategorije: Product Design, Brands & Communication Design i Design Concept te se za nju prijavlilo ukupno preko 20,000 dizajnerskih projekata, od kojih je žiri sastavljen od 24 međunarodna stručnjaka, odabrao one najbolje. Pod krilaticom “In search of good design and creativity” ocjenjivali su prema sljedećim kriterijima:

  • – Originalnost i kreativnost ideje
  • – Kvaliteta dizajna i inovativnost
  • – Utjecaj: Razumijevanje i emocionalni doseg spram publike

Zahvaljujući ovoj nagradi, knjižnica će biti promovirana na online platformama i izložbama u organizaciji Red Dot-a, te će biti dio godišnje publikacije International Yearbook Brands & Communication Design.

Print Friendly, PDF & Email