NEWS
Best of Poreč

PRESEDAN BIVŠEG GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA POREČA

17.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / PRESEDAN BIVŠEG GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA POREČA
424Maras.jpg

Na sjednici sada već bivšeg Gradskog poglavarstva, održanoj 25. svibnja, prihvaćen je »prijedlog rješenja poticanja kvalitete zakupnika Edvarda Glogovšeka, te Darija Kervatina i Radivoja Stipanovića«. Prihvaćen je i aneks njihovih ugovora o zakupu gradskih poslovnih prostora, a sada bivšeg gradonačelnika ovlastilo se da ih potpiše. Osim toga, komunalni gradski odjel dobio je zadatak do 30. rujna ove godine predložiti izmjene odluke o zakupu poslovnih prostora, kojima bi se uvrstile odredbe o poticanju kvalitete, »s posebnim naglaskom na stimulativni dio samih odluka«.

Učinjen je time presedan: poglavarstvo je s dvojicom zakupaca sklopilo ugovor o zakupu temeljem natječaja na kojem su svi parametri bili poznati. Zakupci su znali da trebaju uložiti u prostor, a Grad ih je na ime ulaganja oslobodio plaćanja zakupnine godinu dana. Nakon što je prošao taj rok, oslobodili su ih na još godinu dana, a rok zakupa produžili. Navodno će zbog te odluke u gradski proračun ove godine ući 400 tisuća kuna manje, potvrđeno nam je iz dobro obaviještenog neslužbenog izvora. Tako bi netko tko je od Grada, na primjer, kupio zemljište na javnom natječaju po određenoj cijeni mogao tražiti da mu se naknadno ta cijena umanji.

Je li to legalno? Je li legalan i dokument s te sjednice poglavarstva? Naime, dnevni red utvrđen je na početku sjednice, a u njemu nije bilo ove točke dnevnog reda. Pitali smo tajnika poglavarstva, pravnika Danila Sredanovića jednom prigodom o legitimnosti takvih odluka, a njegov je odgovor bio da poglavarstvo ima pravo na sjednice zatvorene za javnost. To nije sporno, međutim, takva sjednica trebala bi biti formalno sazvana sa službeno utvrđenim dnevnim redom. Riječju, ovako donesene odluke jedva da »drže vodu«, odnosno zakonitost.

Kako nitko osim novinara nije postavio pitanje legalnosti takvih odluka, nitko nije niti provjeravao, odnosno dovodio ih u sumnju. Zašto? Samo oni to znaju.

Preuzeto iz Glasa Istre – S. MATEJČIĆ

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani