NEWS
VALFRESCO 10/23S

Prenamjena Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta

FET_prezentacija_prenamjena_mornaricke_bolnice_za_potrebe_sveucilista_(1)
foto: Regional
12.07.2021. 18:56; ; Početna / Gospodarstvo / Prenamjena Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta

Na današnjoj konferenciji, održanoj na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u Puli, predstavljen je projekt „Prenamjena zgrade bivšeg vojnog objekta – Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta“, a prisustvovali su i istarski župan Boris Miletić i direktor Istarske razvojne agencije – IDA Boris Sabatti.

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravio župan Miletić prisjetivši se 2006. godine kada je Sveučilište osnovano, a za što su se snažno borile lokalna i regionalna samouprava. Kako je dodao, prvi ugovor koji je potpisao u funkciji gradonačelnika Pule je bio s tadašnjim ministrom Kalmetom za projekt izgradnje sveučilišnog kampusa.

– Naše Sveučilište ima izuzetno jako potporu kako lokalne, tako i regionalne zajednice ne samo kroz financijska sredstva iz naših proračuna, već i konkretno u slučaju Županije koja je dosta vlastite imovine uložila kako u razvoj sveučilišnog kampusa, tako i za stvaranje boljih uvjeta studiranja naših studenata. I sam sam bio pulski student i sjećam se da smo tada imali samo dvije zgrade, jednu u Rovinjskoj, a drugu u Preradovićevoj ulici, dok danas svjedočimo širenju Sveučilišta. Upravo zato je Skupština Istarske županije donijela odluku o prepuštanju bivše Mornaričke bolnice Sveučilištu kako bi imali kvalitetnije prostorne uvjete za daljnji rast i razvoj, istaknuo je župan Miletić.

– Velika stavka nam je Medicinski fakultet i drago mi je što je premijer Plenković, prilikom posjeta Istarskoj županiji, dao javnu potporu za njegovo osnivanje. Dovršavamo Opću bolnicu, Medicinsku školu, a osnivanje Medicinskog fakulteta bi bilo kruna kad govorimo o zdravstvenom sustavu u našoj Županiji, zaključio je istarski župan Boris Miletić.

Projekt je odobren za financiranje slijedom prijave na Poziv „ITU – Obnova brownfield područja u urbanom području Pula“, koji se kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.912.912,07 kuna, a iznos EU sufinanciranja je 13.706.056,15 kuna, dok će se ostatak sredstava sufinancirati preko Ministarstva znanosti i obrazovanja iz državnog proračuna.

Cilj projekta je revitalizacija brownfield lokacije Mornarička bolnica u Puli koja omogućuje korištenje već postojećih (fizičkih) resursa na području Urbanog područja Pula bez dodatnog opterećivanja prostora i okoliša, a koja će se prenamijeniti za potrebe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Prethodno prijavi izrađena je konzervatorska podloga, geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja, snimak postojećeg stanja, projekt rušenja, programsko rješenje, projektni zadatak i studija izvodljivosti, a realizacijom aktivnosti projektnog prijedloga izradit će se potrebna projektno-tehnička dokumentacija temeljem koje će se izvesti radovi na adaptaciji prostora.

Provedbom projekta obnovit će se 4.260 m2 korisne površine zgrade koja spada u brownfield lokacije, odnosno bivša vojna i/ili industrijska područja. Time će se osigurati dostatni prostorni kapaciteti i trajno riješiti oskudni prostorni uvjeti nastavnog, istraživačkog i stručnog djelovanja Sveučilišta s pozitivnim učincima na cjeloviti gospodarski i društveni razvoj urbanog područja Pule, ali i cijele Istarske županije.

Ciljana skupina će provedbom projekta stvoriti uvjete za razvoj i provedbu novih projekata i steći znanja o mjerama horizontalnih načela, dok će se krajnjim korisnicima (sadašnji i budući studenti, istraživači i znanstvenici, nastavni kadar, nenastavno osoblje, gospodarski subjekti, ustanove, Grad Pula i Istarska županija) omogućiti korištenje obnovljene infrastrukture kroz djelatnosti koje obavlja Sveučilište.

Do kraja 2022. godine predmetnim će se projektom izvršiti 1. faza programskog rješenja adaptacije i uređenja zgrade Mornaričke bolnice, osiguravajući prostor za 4 sastavnice Sveučilišta te prateće djelatnosti informatičke i knjižnične potpore kao i servisnih sadržaja.

 

Regional express

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23