NEWS

Prekrasna edukativna biciklistička staza od Vrsara do šume Kontija

Vrsar, vidikovac
23.10.2018. 09:13; Učitavanja: 410; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Prekrasna edukativna biciklistička staza od Vrsara do šume Kontija

Obiteljska biciklistička staza koja od Vrsara preko Kapetanove stancije i stancije Crljenka kroz šumu Kontija vodi do Kloštra, a koju je pred dvadesetak godina izgradila TUristička zajednica Vrsar vlastitim sredstvima u svrhu još jedne turističke ponude vrsarske destinacije, poprimila je od jučer novu, kvalitetniju dimenziju kojom će biti oduševljeni zaljubljenici vožnje biciklom kroz prIrodu.

Vidikovac iznad Lima

Staza dužine 9,5 kilometara, koja započinje ispred crkve Sv. Marije od mora u vrsarskoj luci, a proteže se uzduž sjeverne strane Limskog kanala, dobila je drveni vidikovac na samoj padini Lima kod vrsarskog aerodroma namijenjenog za predah, a s kojeg će biciklisti moći “iz ptičje perspektive” uživati u prekrasno] panorami Limskog kanala. Upravo je kod tog vidikovca jučer i održana svečanost otvaranja staze kojoj su nazočili brojni uzvanici među kojima je bilo najviše onih koji su dali svoj konkretan doprinos obnavljanju staze.

Za njih su mališani dječjeg vrtića Tići iz Vrsara izveli prigodni program i recital posvećen prirodnim ljepotama koje okružuju ovu prekrasnu stazu, svu u prirodi, a kojeg je za ovu prigodu napisala njihova teta iz vrtića .
Nakon predstavljanja staze od strane Manuele Hrvatin, voditeljice projekta i zamjenika općinskog načelnika Franka Štifanića, simbolički je vrpcu otvorenja presjekla Martina Zanković, glavni vodeći partner projekta “Enjoy heritage” u okviru programa “Interreg Slovenija-Hrvatska” iz Slovenske Bistrice.

A ova obnovljena staza rezultat je upravo tog projekta kojemu je cilj promicanje održivog sigurnog i vitalnog graničnog područja te poticanje pametnih pristupa očuvanja mobilizaclje i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit kako ljudi koji tu žive, tako i za sve one koji posjećuju ovo područje.

Za ovaj projekt, na koji je konkurirala Općina Vrsar, Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 218.070 Eura (od čega je vlastito učešće općine 32.710 eura) i izabran je na natječaju između 91 prijavljenog projekta.

Zvučna tabla za ptice

Općinska prijava odnosila se na tematsku stazu Sv. Romualda (kako je u prijavi nazvana), a sadrži osim osmišljavanja integralnog koncepta prezentacije bogate prirode i kulturne baštine u svrhu razvoja novih turističkih proizvoda te osmišljavanje mobilne aplikacije, a ima za cilj umrežavanje, promociju destinacije i nova zapošljavanja.

Pored obnovljene makadamske staze i izgradnje vidikovca,izrađena je i drvena oprema (klupe, stolovi, držači za bicikle), postavljene su inovativne table, srnjerokazi, zvučnetable za ptice, likovna slikovnica o šumi Kontija, priručnik za zavičajnu nastavu za djecu, osmišljena je slikovnica “Kontići” o šumi Kontija, izrađeni su avanturistički paketi za ciljane skupine – osobe s ljubimcima, osobe starije od 51 godinu, školsku djecu.
Ovlaštena arhitektica Klara Pustijanac osmislila je stazu u Nacrtu interpretacije i animacije, a u izgradnji je i maketa koja će biti postavljena u samostanu Sv. Mihovila u Kloštru.

Slaven BRAJKOVIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email