NEWS

Prekosutra u Zagrebu prosvjed Zelenih

22.09.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Prekosutra u Zagrebu prosvjed Zelenih
22ministarstvo.jpg

Pedesetak građana Medulina i Pule te aktivista Zelene Istre, predvođeno Građanskom inicijativom Medulina te “naoružano” transparentima, prekosutra u 10.30 prosvjedovat će ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu protiv županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Najavljivao se veći broj prosvjednika i predstavnika ekoloških udruga iz Istre te onih “preko Učke” te je prema riječima predsjednika medulinske građanske inicijative Bože Benčića, potpora prosvjednom skupu dobrodošla.

Politička zlorabljenja

Prije svega, željeli su spriječiti politička zlorabljenja i moguće provokacije. Posebice stoga što se u Istri u posljednje vrijeme projektima s kojima se ne slažu stanovnici koji žive u njihovoj blizini, poput Kaštijuna i tvornice kamene vune Rockwool u Pićnu, političke stranke i udruge koriste za prikupljanje političkih poena.

– Cilj je ovog prosvjeda javno se usprotiviti uvjerenjima istarskog župana Ivana Jakovčića i državnog tajnika u resornom ministarstvu Nikole Ružinskog da je prihvatljivo u turističkoj medulinsko-pulskoj oazi napraviti veliko smetlište. To je isto kao kad bi usred Balija iznikla megatvornica smeća – ističe Benčić koji strahuje da će Hrvatska s planiranih 18 županijskih centara za gospodarenjem otpadom postati veliko skupljalište smeća iz cijele Europe.

Aktivistica Zelene Istre Milena Radošević, koja je u izravnom kontaktu s Europskom komisijom, protivi se ignoriranju stajališta oko 80.000 građana te odbacivanju razmatranja alternativnih lokacija u Istri i alternativne tehnolgije kojom bi se koristili u županijskoj tvornici smeća.

Otrovna plastika

Zabrinjavajuće je to što je predviđena tehnologija kojom se gorivo proizvodi iz otpada namijenjenog za spaljivanje u Tvornici cementa Holcim u Koromačnu, u čijem je sastavu otrovna plastika, umjesto da se otpad skuplja odvojeno.

Budući da su iscrpli sve legitimne procedure, a županijska se vlast oglušila na njihove zahtjeve, idu u Zagreb.

Uskoro će morati izvoziti smeće

Smokvarijska lista koja stalno upozorava na probleme vezane uz najveće županijsko odlagalište otpada – Viševac nedavno je naručila geodetska mjerenja visine odlagališta, koja su pokazala da je maksimalna visina premašena za 14 metara. U KD-u Čistoća navode da su posljednji elaborat od ovlaštenih geodeta dobili prije desetak dana. Prema njihovim mjernjima, sve je u propisanim gabaritima.No, Smokvarijska lista tvrdi da će kapacitetiViševca biti puni već do kraja godine, pa se čini da će stanovnici PGŽ svoje smeće morati izvoziti.

Print Friendly, PDF & Email