VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Preko tisuću LED rasvjetnih tijela u naseljima Bolnica, Balota, Massa Lombarda, Pical, Vranići, Gulići, Novo naselje i Brulo – uštede do 80%

NOVA_JAVNA_RASVJETA_POREC (1)
26.02.2024. 14:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Preko tisuću LED rasvjetnih tijela u naseljima Bolnica, Balota, Massa Lombarda, Pical, Vranići, Gulići, Novo naselje i Brulo – uštede do 80%

Nakon što je prije nekoliko godina zamijenjeno preko tisuću rasvjetnih tijela, Grad Poreč-Parenzo krajem prošle godine nastavio je s postavljanjem još novih štedljivih LED svjetiljki javne rasvjete u sklopu modernizacije javne rasvjete na svom području.
U nastavku radova koji se ovih dana približavaju kraju, postojeće živine svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamjenjuju se s ukupno 1.029 novih LED rasvjetnih mjesta, a projekt uključuje i uvođenje sustava upravljanja i nadzora u realnom vremenu na dio rasvjetnih mjesta u zoni zahvata na području Poreča. Ovaj projekt će se, ustvari, samo-financirati kroz jako velike uštede koje će se ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju.

Radovi se provode u skladu s izrađenom i odobrenom projektnom dokumentacijom, a počeli na području naselja Bolnica, te se nastavilo sa zamjenom svjetiljke na području naselja Vranići, Gulići, u zoni Pical i oko ulice Massa Lombarda, dio Vlašićeve ulice, te u dijelu Poreč jug, odnosno Novo naselje i Brulo, te još slijedi naselje Mate Balote.

Svjetiljke koje se montiraju su u potpunosti izvedene u LED tehnologiji koja udovoljava svim trenutno važećim zakonskim okvirima, a kao dodatna mjera uštede električne energije, dio svjetiljki koje su najveći potrošači biti će montirane i zajedno s elektronskim upravljačima regulacije svjetlosnog toka, koji će dijelove noćnog režima prilagoditi manjem utrošku električne energije.

Riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete kroz novi program Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a Grad Poreč-Parenzo osigurao je sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija.

Prema predviđenoj dinamici, glavnina radova dovršena je u prvom kvartalu 2024. godine, a završetak radova očekuje se do Uskrsa, čime će Grad Poreč – Parenzo odmah započeti s štednjom električne energije. Ovaj će projekt po realizaciji generirati jako velike uštede, do 80 posto u odnosu na sadašnju, koje će se ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Također, predviđeno je i godišnje smanjenje emisije CO2.

Sva se modernizacija provedi u skladu s Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima.

Inače, prva faza radova u sklopu projekta modernizacije javne rasvjete, okončana je 2020. godine na području Grada Poreča-Parenzo i to u zonama ulaz sjever – D75, naseljima Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75 , gdje je postavljemo 1.082 LED svjetiljki, a sve prema programu ESIF – Energetska obnova sustava javne rasvjete.
Grad Poreč-Parenzo već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na izgradnji, proširenju i dogradnji sustava javne rasvjete, umjesto konvencionalnih modela postavlja suvremenu LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email