NEWS

Predstavnicima Našeg Poreča nije stalo do istine, već izriču notorne laži

15.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Predstavnicima Našeg Poreča nije stalo do istine, već izriču notorne laži

U Glasu Istre od 7. i 8. listopada 2005. godine u izvještaju s konferencije za novinare udruge Naš Poreč, pod naslovom »Izvođač obrtničkog doma izabran nelegalno« iznijete su neistine, podmetanja i insinuacije. Radi objektivne obaviještenosti javnosti, molim Vas da objavite ovaj demanti.
Radi izgradnje i vođenja doma obrtnika u Poreču, Udruženje obrtnika i Grad osnovali su trgovačko društvo Dom obrtnika d.o.o. s osnivačkim ulozima 60:40. Društvo je registrirano na Trgovačkom sudu u Rijeci. Temeljem društvenog ugovora ima legalno izabrane organe: Skupštinu, Nadzorni odbor i direktora, s jasno preciziranim nadležnostima po društvenom ugovoru kao temeljnom aktu Društva.
Sukladno Zakonu o javnoj nabavi N.N.117/01., u obavljanju svojih aktivnosti Društvo ne podliježe tom propisu. Za odabir izvođača za gradnju doma obrtnika raspisan je pozivni natječaj. Pozvano je osam potencijalnih izvođača, od kojih tri iz Poreča. Uz poziv svima su dostavljene i Upute za učešće u natječaju.
Prispjele ponude su, uz prisustvo svih učesnika, javno otvorene 29. srpnja 2005. godine. Potpunost ponuda je prilikom otvaranja ocjenjivalo posebno povjerenstvo, a potom je nadzorni organ izvršio kompletnu analizu i ustvrdio redoslijed ponuda prema visini ponuđene cijene. U uži izbor ušle su četiri, po cijeni najpovoljnije ponude.
Primjenom postupaka ocjenjivanja i bodovanja za odabir najpovoljnije ponude, koje je Nadzorni odbor donio na sjednici 31. kolovoza 2005. godine, kao najpovoljnije ocjenjene su: ponuda Grading KUK-a Buzet s 95 bodova i ponuda Goran inženjeringa d.o.o. Poreč s 93 boda. Na istoj sjednici donijet je zaključak da se ove dvije firme pozovu na razgovor za dodatno preciziranje ponuda i da im se sugerira da za kooperante za izvođenje radova uključe što je moguće više članova udruženja obrtnika iz Poreča. U tim razgovorima predstavnici obiju firmi prihvatili su ovu našu sugestiju, a Goran inženjering došao je i s novom, nižom ponudom.
Nova ponuda je niža u odnosu na raniju za 1.450.000 kuna, ali još je uvijek viša od ponude Grading KUK-a za 942.816 kuna. Ukoliko bi se sada primijenili kriteriji iz postupaka ocjenjivanja, koji su naprijed navedeni, ovaj ponuditelj ostvario bi 97 bodova. Postavlja se međutim pitanje je li u skladu s natjecateljskim normama mijenjati bitne stavke ponude nakon provedenog postupka ocjenjivanja? Smatram da nije jer se time natjecatelji stavljaju u neravnopravni položaj i tek se tada otvara prostor svakojakim sumnjama.
Za prijedlog da se za izvoditelja izabere ponuditelj s višom cijenom, a sa sjedištem u Poreču (Goran inženjering) zalagao se predsjednik Nadzornog odbora M. Paliska s još jednim članom. Oni, međutim, nisu imali odgovor na pitanje odakle osigurati gotovo milijun kuna nedostatnih sredstava ukoliko se prihvati viša ponuda. Za obrtnike koji izdvajaju sredstva za izgradnju doma to bi značilo produženje plaćanja namjenskog doprinosa za još godinu dana.
Svi materijali vezani uz ponude, sa zaključcima i stavovima Nadzornog odbora, dostavljeni su Skupštini društva na odlučivanje. Ona je donijela ispravnu odluku, jer je za izvoditelja odabrala Grading KUK, koji je ponudio najnižu cijenu, koji je u redovnom postupku ocjenjivanja ostvario najveći broj bodova i koji je prihvatio našu sugestiju da uključi obrtnike s ovog područja.
Predstavnici Udruge Naš Poreč, koji su po tom pitanju sazvali konferenciju za novinare, mogli su se u našem Društvu upoznati s pravim stanjem stvari. Do istine im očito nije stalo, pa su umjesto toga koristili svoje doušnike, koji nisu upoznati s aktivnostima za izgradnju doma obrtnika, ali iz njima poznatih razloga imaju svoje stavove. Sve što su na konferenciji za novinare rekli predstavnici te udruge su neistine, insinuacije, konstrukcije pune zlobe i podmetanja. Radi istine svaku bi rečenicu trebalo demantirati.
Izrečene su notorne laži: kao što su konstatacija o većinskom udjelu Grada u Društvu i zaključci koji iz toga slijede da je trebalo raspisati javni natječaj, da pozivni natječaj treba poništiti, itd.
Posebno je nekorektno što se akteri konferencije za novinare iz udruge Naš Poreč neistinama i iskonstruiranim lažima obrušavaju na gradonačelnika Edija Štifanića i predsjednika Udruženja obrtnika Alda Ukanovića, koji su, bez ikakvog osobnog interesa i materijalne koristi, najviše doprinijeli da se projekt izgradnje doma obrtnika u Poreču dovede do pred realizaciju. Ako je to njihov uobičajeni način komuniciranja s javnošću, što su dosad u više navrata dokazali, ne bi smjela biti praksa da se javnosti takve stvari prenašaju. Jer, lansiranje neprovjerene i lažne činjenice na ocjenu javnosti stvara višestruke štete i nikakvim demantijima se one ne mogu ispraviti.Valentin Žužić, direktor Doma obrtnika d.o.o

Print Friendly, PDF & Email