NEWS

Predstavljena prva knjiga Tornaj se doma – Torna casa Tajane Reznić Brenko

Andi_Bancic_Canon_5DMIII_07.10.2020_17.50.56_4838
10.10.2020. 12:11; Učitavanja: 307; Početna / Kultura / Predstavljena prva knjiga Tornaj se doma – Torna casa Tajane Reznić Brenko

U srijedu, 7. listopada u foajeu porečkog kazališta održano je predstavljanje knjige Tornaj se doma – Torna casa, razgovori s autorima prvog ciklusa autorice Tajane Reznić Brenko. Knjiga je rezultat istoimenog projekta Pučkog otvorenog učilišta Poreč kroz koji se autorima/umjetnicima omogućava predstavljanje u rodnom gradu, iz kojega su nekad otišli radi školovanja, posla, stvaranja, života. U formi dijaloga s umjetnicima, autorici knjige kao sugovornici u ovome su ciklusu bili umjetnici i rođeni Porečani – David Belas, Alex Brajković, Luka Stojnić, Goran Škofić i Dejan Štifanić.

Projekt Tornaj se doma – Torna casa jedinstven je na ovim prostorima, a krenuo je prije četiri godine od ideje tadašnjeg ravnatelja porečkog Pučkog otvorenog učilišta Elija Štifanića. Postavilo se pitanje zašto se mnogi umjetnici s porečkim korijenjem i uspješnim karijerama u svijetu ne predstavljaju u svom gradu, zašto njihov rad nije vidljiv i kod kuće. U nastojanju da im se omogući mjesto i sredstva da u Poreču predstave sebe kao autore i svoje stvaralaštvo nastala je krilatica Tornaj se doma!

Za izradu knjige prvog ciklusa odabrana je Porečanka Tajana Reznić Brenko, no nitko nije mogao ni slutiti na koji će to način ona odraditi i koliko sebe, svojih znanja i predmeta istraživanja u to unijeti, istaknula je Snježana Radetić, ravnateljica porečkog Učilišta i tom prilikom voditeljica predstavljanja knjige.

Reznić Brenko doktorandica je Poslijediplomskog doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezini glavni istraživački interesi kreću se područjima izvedbenih studija, transdisciplinarnosti, koevolucijskog sistemskog pristupa umjetnosti odnosno evolucijske i naturalističke estetike. Ove je pojmove na predstavljanju knjige Reznić Brenko nastojala približiti publici, u kojoj se većina prisutnih po prvi puta s njima susrela, a upravo su principi ovih suvremenih disciplina i transdisciplinarnosti autorici bili glavnom vodiljom u razgovorima s umjetnicima. Objasnila je kako je kroz razgovore s umjetnicima o njihovom rođenju, djetinjstvu, odrastanju, školovanju, druženju, stvaranju i u jednom trenutku odcjepljenju od Poreča nastojala proniknuti u njihov imaginarij grada i dokumentirati ga. Autorima je dana prilika da progovore o sebi i gradu uobličenom u njihovom sjećanju. Jer ljudi čine grad, grad postoji u ljudima i njihovoj kolektivnoj memoriji, a otisak umjetnika omogućava da njegovo sjećanje bude trajno i ponovljivo.

Na predstavljanju knjige fizički su bili prisutni autori/umjetnici David Belas i Dejan Štifanić, Alex Brajković javio se prisutnima videopozivom, dok je Goran Škofić za tu priliku snimio videoizjavu. Autori su, prepričavajući sjećanja o začecima bavljenja svojim radom iz razonode u nekom od nerijetko alternativnih porečkih prostora, istakli vjeru u projekt i njegovu nužnost. Mnogo Porečana osjetilo je potrebu da prisustvuje predstavljanju ove za grad vrlo važne publikacije. Publika je svojim dolaskom i interesom pokazala ponos i podršku svom gradu koji je iznjedrio zaista uspješne autore. Nakon predstavljanja knjige u prostoru Male galerije organizirano je druženje i razgovor uz piće i izložbu Iz fundusa, gdje su u intimnoj atmosferi prisutni mogli osobno porazgovarati s autorima i ostalima zaslužnima da se ova knjiga ostvari. Predstavljanje knjige i navedena izložba organizirani su u okviru 2. Tjedna kulture življenja u Poreču, koji uz raznolik kulturno-umjetnički program završava ove subote.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Pentola Porec S2 102020