NEWS
Best of Poreč

PREDSTAVLJENA KNJIGA O POVIJESTI POREČKOG VATROGASTVA

S promocije knjige_Uljančić-Vekić, Krmac, Poropat Pustijanac, Jugovac
06.05.2016. 11:29; ; Početna / Kultura / PREDSTAVLJENA KNJIGA O POVIJESTI POREČKOG VATROGASTVA

– U punoj dvorani Obrtničkog doma u Poreču u srijedu navečer je predstavljena knjiga „Na vatrenoj liniji: povijest porečkog vatrogastva“ autorice Elene Poropat Pustijanac. Predstavljanje je upriličeno povodom obilježavanja Međunarodnog dana vatrogasaca i proslave njihova zaštitnika sv. Florijana. Riječ je bogato ilustriranoj monografiji u kojoj se donosi kronološki presjek povijesti dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva na porečkom području od 19. stoljeća do danas.

O ovome vrijednome djelu govorili su urednica dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, recenzent dr. sc. Dean Krmac i autorica Elena Poropat Pustijanac, kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine. U uvodnom dijelu okupljene su pozdravili Edi Štifanić, gradonačelnik Grada Poreča, i nedavno umirovljeni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe – Centra za zaštitu od požara Poreč Adrijano Jugovac, ujedno i idejni začetnik projekta.

Gradonačelnik Edi Štifanić je kazao da je izuzetno ponosan što grad ima tako dobro organiziranu i opremljenu vatrogasnu postrojbu, naglasivši da će se za njezino funkcioniranje i dalje izdvajati potrebna sredstva iz gradskog proračuna, te čestitao svima koji su sudjelovali u stvaranju ove monografije.

Adrijano Jugovac je rekao da je ova knjiga ostvarenje njegova dugogodišnjeg sna da se na jednom mjestu skupe svi podaci iz porečke vatrogasne prošlosti i da se ovime na najljepši mogući način oprašta od vatrogastva, u kojemu je proveo 38 godina.

Ovo luksuzno i reprezentativno izdanje tiskano je u 200 primjeraka, na 254 stranice u boji, a uz tekstualni dio sadrži i 130 ilustracija te popise vatrogasaca. Urednica Elena Uljančić-Vekić je naglasila da je ovo najveći muzejski izdavački projekt u proteklih nekoliko godina.

– Konačno smo dobili monografiju kakvu Poreč zaslužuje, a ova se knjiga po svim svojim karakteristikama uklapa u vrhunske standarde izdavaštva naprednih europskih zemalja – zaključila je.

Na vrijednost ovoga djela ukazao je i recenzent dr. sc. Dean Krmac.

– Ovo djelo možemo smatrati pionirskim radom na području povijesti vatrogastva Poreča i Istre jer je ova tema u istarskoj historiografiji potpuno neistražena, a i stručne literature koja bi pratila razvoj vatrogastva u Istri nema baš u izobilju. Stoga ga ne bismo smjeli razumjeti ‘samo’ kao povijest porečkog vatrogastva, kao što to ukazuje podnaslov, ili kao povijest porečkog dobrovoljnog vatrogasnog društva, čemu je posvećen dobar dio knjige, nego kao prvi ozbiljni znanstveni pokušaj pisanja povijesti istarskog vatrogastva – rekao je.

Autorica je rekla da joj je zbog neistraženosti teme rad na knjizi bio velik izazov, ali i veliko zadovoljstvo jer se prvi put na jednom mjestu kroz arhivsku i novinsku građu analizira razvoj porečkog vatrogastva, koje svoje početke ima u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu koje počelo djelovati 1896. godine.

– U proteklih stotinjak godina kroz porečko vatrogastvo prošao je veliki broj ljudi koji su svojim nesebičnim zalaganjem, iskustvom i znanjem postavili čvrste temelje vatrogastvu u gradu Poreču te pridonijeli njegovu razvitku. Svojim primjerom pokazali su da je vatrogastvo mnogo više od posla – ono je životno opredjeljenje i način života, stoga su poput drugih vatrogasaca u Hrvatskoj zaslužili dobiti svoju monografiju – kazala je Poropat Pustijanac.

Nakladnici su porečki Muzej i Javna vatrogasna postrojba, dok dizajn knjige potpisuje Studio Sonda iz Vižinade. Knjiga je realizirana uz financijsku potporu Grada Poreča – Parenzo i Područne vatrogasne zajednice Poreč.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani