NEWS
Laguna Ironman 800

Predstavljen strateški dokument "Obiteljska politika" projektnog ureda Fonda "Zdravi grad" – Poreč

26.02.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Predstavljen strateški dokument "Obiteljska politika" projektnog ureda Fonda "Zdravi grad" – Poreč
703Pict015.jpg

Prezentaciji i tribini prisustvovali su članovi Socijalnog vijeća Grada Poreča, gradski vijećnici, aktivisti "Zdravog grada", predstavnica Društva "Naša djeca" – Snježana Lehman, gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić, član Poglavarstva Grada Poreča Edo Kos , pročelnica UO za društvene djelatnosti Vesna Kordić, ravnateljica Centra za socijanu skrb Marija Trošelj, direktorica Srednje ugostiteljske škole "Antun Štifanić" Vesna Baranašić i novinari.

Gospodin Nino Basanić je u ime "Zdravog grada" otvorio tribinu usporedbom Europskih stečevina – prioriteta u socijalnoj politici, porečkim gradskim prioritetima i prioritetima projekta Razvojna agencija Poreč ( RAP ). U EU prioriteti su sljedeći:
1. mirovinski sustav;
2. zdravstveni sustav;
3. ne – zaposlenost;
4. socijalna skrb;
5. Obitelj;
6. stambena politika;
7. neprofitni sektor;
8. obrazovanje.

Porečki gradski prioriteti su:
1. Spriječavanje rizika siromaštva i socijalne isključenosti;
2. Spriječavanje socijalne patologije;
3. Skrb o starijim osobama;
4. Zaštita braka, obitelji i mladih;
5. Skrb o osobama s posebnim potrebama;
6. Međusobno povezivanje vlasti, institucija i Nevladinih organizacija ( NVO ).
Projekt Razvojne agencije Poreč istaknuo je sljedeće prioritete:
1. Održivi razvoj, razvoj gospodarstva i očuvanje okoliša;
2. Kultura i slobodno vrijeme;
3. Obitelj;
4. Djeca i mladi;
5. Sigurnost u zajednici;
6. Seniori ( stariji od 65 godina ).

Gospođa Sandra Miloti Ašpan, koja u Socijalnom vijeću brine o podsegmentu socijalne politike – politici obitelji ukratko je prezentirala prijedlog dokumenta, a zaključila je svoje izlaganje da su u lokalnoj zajednici, Poreču, uočili 2 prioriteta:
1. Dječji vrtić sa cjelodnevnim boravkom;
2. Centar mladih ( prostor za okupljanje mladih – mjesto zabave i servis za mlade ).
Gradonačelnik, Edi Štifanić je izrazio zadovoljstvo što se ova tema našla na dnevnom redu, te samokritički rekao da se u Poglavarstvu znaju brinuti o starijim osobama, no o problemima mladih nismo raspravljali. Dječji vrtići i jaslice su nam sada prioritet na kojem intenzivno radimo i uskoro će u realizaciju vrtić i jaslice u gradu ( Finida ), zatim u Vrvarima, a u Srednjim Špadićima je treća lokacija za vrtić i izradit će se projekti. Centar za mlade, meni osobno je nepoznanica, želio bih da se nađemo ovaj tjedan da čujemo o čemu se radi, završio je svoje obraćanje Štifanić.
Snježana Lehman je podsjetila da DND godinama skreće pažnju na to da nema ničeg organiziranog za tinejdžere – srednjoškolce. Na kraju je rekla: "Molim Vas da slušamo njihove potrebe" .
Sonja Vojinović gradska vijećnica je rekla: "Gradonačelniče potreban je prostor za okupljanje, kao što Pula ima "Rojc", kao što sportski klubovi imaju dvorane i terene".
Vesna Baranašić je istakla potrebu da se u mladih razvija odgovornost.
Marija Trošelj je rekla da ovaj materijal treba podkrijepiti podacima. Pa je navela nekoliko primjera: u 2007. godini u Poreču je sklopljeno 182 braka, a razvoda je bilo 65, gotovo trećina brakova je razvrgnuto. U Poreču je i 200 maloljetnika sa smetnjama u ponašanju koji prolaze tretman od policije, prekršajnog suda, centra za socijalnu skrb i njima je potrebna pomoć da se iznova uključe u društvo.

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email