NEWS

Predstavljen Proračun u malom i aplikacija s pregledom važnih podataka o Poreču

Miceti Fabic Persuric i Saftic
06.02.2019. 14:00; ; Početna / Gospodarstvo / Predstavljen Proračun u malom i aplikacija s pregledom važnih podataka o Poreču

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić predstavio je danas, zajedno s pročelnicom za opću upravu i gospodarstvo Morenom Mičetić Fabić i pročelnikom za financije Darkom Saftićem, ovogodišnje izdanje Proračuna u malom i novu aplikaciju „Pogled na Poreč“.

Proračun u malom uskoro stiže na vrata svih porečkih domaćinstava, a osnovna mu je zadaća na jednostavan način sugrađanima približiti gradske financije, kako bi se mogli upoznati s najvažnijim dokumentom potrebnim za funkcioniranje grada.

– Kao i ranijih godina, i ovaj Proračun će za sve stanovnike našeg grada osigurati najviši nivo  javnih usluga. Posebno smo vodili računa o zadržavanju standarda javnih potreba građana, osobito u segmentu socijalnih prava i zdravstvene zaštite, ali smo isto tako zadržali visoki komunalni standard uređenja našeg grada. Svjesni da bez ulaganja nema napretka, pa smo zato osigurali i znatna sredstva za važna investicijska ulaganja poput izgradnje vrtića u Velom Maju i Dračevcu, uređenje plaže Špadići ili uređenje dijela gradske rive, rekao je gradonačelnik i napomenuo da će Grad nastaviti i sa svim, financijski manje izdašnim, ali ne i manje važnim programima i projektima koji će unaprijediti životni standard građanima.

 – Također, i dalje ćemo značajnim sredstvima osiguravati nadstandarde poput dodatnog tima hitne medicinske pomoći, smještaja policajaca i deficitarnih liječnika, sufinancirati dopunsko zdravstveno osiguranje svim porečkim umirovljenicima te financirati stipendiranje stotinu učenika i studenata, kao i mnoge druge mjere u društvenim djelatnostima koje nas već sada ističu kao pozitivan i primjer proaktivnog grada, zaključio je.

Pročelnik Saftić napomenuo je kako se proračunska sredstva dijele na Grad i proračunske korisnike, a izdvojio je neke od najvećih projekata po upravnim odjelima i mjere koje direktno utječu na kvalitetu života i visoke socijalne standarde.

 – Posebno je interesantan dio u kojem se navode neka od izdvajanja za konkretne mjere, poput produženog boravka u školama, smještaja u Domu za starije i nemoćne, besplatnih mamografskih pregleda, dodatnih timova hitne medicinske pomoći, smještaj liječnika i ostalo. Proračun u malom jedan od uvjeta ostvarivanja najveće razine transparentnosti u radu gradske uprave, za što je Grad Poreč-Parenzo u više navrata bio i nagrađivan.

Pročelnica Mičetić Fabić predstavila je interaktivnu aplikaciju „Pogled na Poreč“, koja se od danas nalazi na službenim web-stranicama grada, a koju je Grad Poreč-Parenzo razvio u suradnji s tvrtkom COIN i na taj način postao dio šireg projekta open-city. Ova aplikacija na jednom mjestu okuplja relevantne pokazatelje o stanovništvu, turizmu, gospodarstvu, tvrtkama i poduzetništvu, te proračunu, a omogućuje korisniku uvid u statistiku i kretanja u razdoblju od pet godina. Pročelnica je napomenula da će se aplikacija redovno ažurirati kroz suradnju s mnogim institucijama koje su vlasnici različitih statističkih podataka. – Želimo podići informiranost sugrađana te ostvariti što bolju komunikaciju s mladima na njima blizak način-modernom tehnologijom, lako dostupnim, lako pretraživim i vizualiziranim informacijama. Naravno, ovo je tek početak i aplikacija će se nadograđivati, uvest će se i nove kategorije, a mi ćemo se truditi od raznih institucija izvući što je više moguće podataka, rekla je Mičetić Fabić.

– Već nekoliko godina radimo na projektima i aplikacijama kojima ćemo građanima na što jednostavniji i pregledniji način predstaviti što se radi, na što se troše proračunska sredstva i koji su nam projekti. S aplikacijom Pogled na Poreč idemo korak dalje i vjerujemo da ćemo i tu biti dobar primjer novog načina otvaranja informacija građanima. Ovo je prvi put da se uvijek interesantne i ažurne podatke pretražuje na jedan ovakav način i da ih sve možete pronaći na jednom mjestu i na taj način dobiti potpunu sliku o našem Poreču. Svjesni smo da je ovo početak, da ima još toga što se može u aplikaciju i ubaciti i na tome ćemo raditi. Drago nam je da Poreč, a brojke iz neovisnih izvora u ovoj aplikaciji to i pokazuju, sigurno korača naprijed i razvija se, rekao je zaključno gradonačelnik.

Proračun 2019

Proračun 2019 IT

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email