NEWS

Predstavljen proračun Grada Poreča u visini od 61 milijun Eura – u planu izgradnja JOŠ JEDNOG nogometnog terena, dva nova vrtića, …

Tatjana Matošević, Loris Peršurić, Zoran Rabar
30.11.2023. 13:06; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Predstavljen proračun Grada Poreča u visini od 61 milijun Eura – u planu izgradnja JOŠ JEDNOG nogometnog terena, dva nova vrtića, …

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i pročelnica za financije Tatjana Matošević, predstavili su danas Proračun za 2024. godinu u iznosu od 60.939.800 eura, čije će se prvo čitanje naći večeras na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća.

Kako je napomenula pročelnica, za 2024. godinu predlaže se proračun u visini od 60.939.800 eura, koji je za 17% veći od plana za tekuću godinu. U strukturi proračuna tekući prihodi planiraju se u iznosu od 41.627.358 eura, a kapitalni u visini od 1.349.530 eura. Istovremeno se predlažu tekući rashodi u iznosu od 33.610.453 eura i kapitalni rashodi u visini od 26.254.097 eura, koji čine 43% ukupnih rashoda.

-Proračun 2024. godine uravnotežujemo prijenosom procijenjenog viška prihoda u visini od 8.235.762 eura, koji se planira ostvariti u tekućoj godini. Uz investicije koje će detaljnije predstaviti gradonačelnik, navest ću još da za programe koji obuhvaćaju predškolsko obrazovanje planirano je ukupno 16,1 milijun eura, za obrazovanje 8,7 milijuna, sport 4,6 milijuna eura, za javne potrebe u socijali 2,5 milijuna eura dok je za  programe javnih potreba u zaštiti zdravlja i u kulturi ukupno osigurano gotovo 3,5 milijuna eura. Istovremeno se za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture planira iznos veći od 12 milijuna eura, te je proračunom osigurano i održavanje kontinuiteta dostignutog standarda u svim područjima djelovanja“, rekla je pročelnica. Rekla je i kako je trenutna zaduženost gradskog proračuna 7 %, a stopa propisana Zakonom o proračunu određena u visini od 20 %. Dodatno je istaknula da se vezano uz 6. krug porezne reforme i izmjene Zakona o porezu na dohodak, za građane Poreča ništa ne mijenja.

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako su se ove, kao i prijašnjih godina, kod kreiranja Proračuna vodili potrebama građana i ravnomjernim razvitkom grada. – Naglasio bih kako i ove godine zadržavamo visoki standard socijalnih programa za sve generacije, ali važan dio proračuna je i njegov razvojni dio, te smo i ovdje pripremili puno projekata, rekao je gradonačelnik i predstavio najvažnije projekte:

IZGRADNJA DVA NOVA VRTIĆA, U VARVARIMA I NOVOJ VASI

Nakon što smo već u četiri godine izgradili tri potpuno nova vrtića u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju, te obnovili zgradu Gornjeg vrtića, ove će godine krenuti izgradnja novog vrtića u Varvarima, za čije je izvođenje radova prije nekoliko dana potpisan ugovor s izvođačem. Za ovaj je projekt već odobreno oko 1,5 milijuna eura iz EU fondova. Ugovor s izvođačem radova za izgradnju vrtića u Novoj Vasi, koji gradimo vlastitim sredstvima, bit će potpisan kroz nekoliko dana, a završetak izgradnje očekujemo krajem iduće godine. Oba će vrtića moći primiti ukupno oko 300 djece, svaki po 150, i to je još jedan važan korak u nastojanjima da našim najmlađima pružimo jednake uvjete boravka u predškolskim ustanovama.

IZGRADNJA JOŠ JEDNOG TERENA U SKLOPU NOGOMETNOG KAMPUSA I UREĐENJE IGRALIŠTA KOD SRC „VELI JOŽE“

U sportskoj infrastrukturi, nakon što smo prije više od godinu dana otvorili prvo igralište na našem nogometnom kampusu, sa Sportskom zajednicom grada Poreča, našim resornim odjelima i projektantima radili smo na pripremama za gradnju novog igrališta na kampusu. U 2024. u planu je izgradnja sigurno još jednog terena na nogometnom kampusu, a naša je namjera u konačnici još dva igrališta na kampusu u sljedećoj godini. Početak radova predviđen je početkom ljeta. U sportu ulažemo i u obnovu igrališta kraj SRC „Veli Jože“, čiji bi radovi trebali biti dovršeni do početka ljeta. 

PROŠIRENJE DOMA ZA STARIJE

Također u tijeku je priprema za proširenje porečkog Doma za starije i nemoćne na čemu intenzivno radimo, prije svega na projektnoj dokumentaciji, a s druge strane na donošenju izmjene urbanističkog plana uređenja kako bi što kvalitetnije i racionalnije postavili sam objekt u prostor, a i što racionalnije postupali u pogledu financija. Planiramo sve te radnje i predradnje zgotoviti do kraja iduće godine kako bi spremni za sam natječaj za izgradnju. Inače, radi se na nadogradnji postojećeg Doma u dva aneksa za nešto više od tridesetak kreveta, od čega će jedan dio biti namijenjen za pojačanu skrb.

NASTAVAK PROJEKTIRANJA MEĐUZAOBILAZNICE I DRUGE KOMUNALNE INVESTICIJE

Nakon što je prije sezone 2023. izvršena i puštena u promet još jedna faza porečke međuzaobilaznice, i to na Facinki, gdje je izvršeno spajanje s Vlašićevom ulicom i pješačko-biciklističkom stazom s naseljem Varvari, nastavljamo s projektiranjem međuzaobilaznice kako bi dobila puni profil. Međuzaobilaznica, u svom punom profilu u konačnici, spajat će Guliće i Vraniće s Osnovnom školom Finida, a zatim i Facinkom. Sada nastavljamo raditi projektiranje za dionicu od OŠ Finida sve do Gornjih Špadića. Sve to za rasteretiti promet u narednih tridesetak godina u našem gradu, ali i za napraviti kvalitetniji ulaz i izlaz u naselja Finida sjever, Stancija Vergotini, te Gulići i Vranići.

Nadalje, planira se i širenje mreže biciklističkih staza te veliki projekt dovršetka modernizacije javne rasvjete kao i brojni manji komunalni radovi poput uređenja parkirališta, staza, nogostupa, igrališta i sličnog po svim mjesnim odborima. Dodatno, nastavit će se ulagati u proširenje kanalizacijskog sustava javne odvodnje na području kako bi se došlo do 100% pokrivenosti, odnosno obuhvatila sva naselja na području Grada.

ODRŽAVANJE STIPENDIJA, SUFINANCIRANJA DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG ZA UMIROVLJENIKE, “NADSTANDARDI” U ZDRAVSTVU

Nastavit ćemo izdvajati iznos od oko 150.000 eura godišnje za stotinu studentskih i učeničkih stipendija, dok će se dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i starijima od 65 godina sufinancirati u iznosu od 50%, odnosno po 55,74 eura po korisniku. Dodatno, našim umirovljenicima s malim mirovinama isplaćivat ćemo dodatke na mirovine, sufinancirati komunalnu naknadu i odvoz otpada, te u iznosu do  gotovo 600 eura po korisniku mjesečno nastaviti sufinancirati boravak u Domu za starije i nemoćne. Podsjetimo, Grad financira i poludnevni boravak u Domu za starije, hospicij-kućnu skrb, medicinsku rekreaciju, kao i Zdravi grad Poreč, rad Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Ispostave Poreč, osigurava asistente ne samo u školama već i vrtićima, sufinancira produženi boravak, prijevoz srednjoškolaca, kao i smještaj za deficitarne kadrove u obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, da navedemo samo dio.

Iako nije u nadležnosti Grada, i iduće godine ćemo osigurati sredstva za nadstandard u hitnoj pomoći, odnosno, dodatne timove hitne pomoći, kao i nabavku potrebne opreme, sa našim susjednim općinama i velikim turističkim tvrtkama.

Nastavlja se i veliki projekt obnove starogradske jezgre koji napreduje po planu – do sad su prije par godina dovršene dvije faze uređenja gradske rive u potezu od hotela Palazzo do nekadašnje gradske kavane, obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, a u suradnji s Biskupijom, Restauratorskim zavodom i nadležnim ministarstvom, dogovoren je nastavak obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike. Naime, za jedan dio dobili smo sredstva i od Restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture i medija, jer je prije par dana prihvaćen amandman Grada Poreča na državni Proračun da se povećaju sredstva upravo za uređenje kompleksa cijele Eufrazijane.

Ove godine završna je obnova fasade zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, nakon što su već ranije unutarnji radovi dovršeni, te je u planu nastavak obnove za što su sredstva osigurana u proračunu za iduću godinu. Nastavlja se obnova Romaničke kuće, rodne kuće Joakima Rakovca, kao i nastavak sufinanciranja obnova zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, a poseban će se naglasak staviti na projektiranju i ispitivanju na samom Trgu Marafor, za što je veliki dio već obavljen.

Naravno, nastavit ćemo i sa svim, financijski manje izdašnim, ali ne i manje važnim programima i projektima koji će unaprijediti životni standard našim građanima, svake ulice, mjesnog odbora i cijelog grada, zaključeno je.

Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar zahvalio se svim vijećnicama i vijećnicima na dobroj suradnji tijekom godine koja je na izmaku.

-Večeras ćemo na Gradskom vijeću imati provo čitanje ovog najvažnijeg financijskog akta za funkcioniranje Grada. Nakon večerašnjeg prvog čitanja svi vijećnici, ukoliko imaju potrebu, mogu u roku od pet dana podnijeti svoje amandmane na gradski Proračun. Svi amandmani kada se prikupe bit će predstavljeni na sjednici vijeća predviđenoj za 15 dana, kada će se glasati o pristiglim amandmanima i konačnom Proračunu za iduću godinu, rekao je Rabar.

Podsjetio je da se kod kreiranja proračuna, kako bi što bolje obuhvatili potrebe građana i mjesnih odbora, još u rujnu uputili poziv građanima da šalju svoje prijedloge za proračun, a provedena su dodatna javna savjetovanja za programe, kao i konzultacije sa svim vijećima 10 porečkih mjesnih odbora koje je obišao gradonačelnik sa suradnicima.  – Svi su prijedlozi uzeti u obzir, te nam je drago da smo i ove godine imali veliki odaziv građana, zaključio je Rabar.

Print Friendly, PDF & Email