NEWS
valfresco

Predstavljen projekt Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula

tck-2
13.12.2016. 14:42; Učitavanja: 291; Početna / Gospodarstvo / Predstavljen projekt Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula

Istarskom županu Valteru Flegu i pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću danas je, u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, predstavljeno idejno rješenje projekta budućeg Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula, a koji se provodi u sklopu projekta „Pulske srednje škole“.

Uspostavom TCK-a se želi povećati konkurentnosti turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i programa obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu. Nakon izrade idejnog rješenja te glavnog i izvedbenog projekta, predstoji izrada troškovnika, studije izvodljivosti i analize troškova i koristi. Projekt će se tijekom 2017. godine kandidirati na natječaje iz Strukturnih fondova za sufinanciranje izrade novih kurikuluma, edukaciju nastavnog osoblja te nadogradnju i opremanje centara kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu.

Projektom je predviđeno formiranje Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula na Stoji, a obuhvaćao bi tri postojeće zgrade uz izgradnju nedostajućeg prostora za smještaj Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula na jednoj lokaciji s nastavom u jednoj smjeni. Vlasnici nekretnina su Istarska županija, Grad Pula i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, koji su u listopadu 2014. godine potpisali Pismo namjere o lokaciji budućeg Centra te ujedno iskazali potporu provedbi projekta. Naime, prepoznate su višestruke koristi projekta, u prvom redu stvaranje moderne i inovativne obrazovne infrastrukture koja odgovara potrebama tržišta rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Naime, prema idejnom rješenju sam Centar bio bi osmišljen kao hotel, dormitorij i škola u jednom, te bi rad škole nalikovao realnom poslovnom okruženju, odnosno hotelu. Na taj bi se način, ujedno, omogućila veća mobilnost učenika jer bi srednjoškolci iz drugih dijelova Hrvatske mogli dolaziti na stručnu praksu u Pulu.

Također, projektom se žele uvesti nove kurikulume, a koji bi bili usklađeni s potrebama poslodavaca u turističko-ugostiteljskom sektoru. Definirala bi se i nova ugostiteljsko-turistička zanimanja primjerena djeci s posebnim potrebama, a koja bi im omogućila uključivanje na tržište rada (vrtlar, nosač prtljage, vratar, čistač bazena…). Pored obrazovanja učenika, podjednako važna su i stručna usavršavanja za nastavnike kako bi mogli primjenjivati nove tehnike i tehnologije rada, te pripremati buduće kadrove za poslodavce u turističko-ugostiteljskom sektoru.

Istarska županija osmislila je projekt „Pulske srednje škole“ s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja, te omogućavanja provedbe nastave u jednoj smjeni u svim školama. Projektom je predloženo novo rješenje pulskih srednjoškolskih prostora: Centar novih tehnologija Vidikovac (Tehnička škola Pula, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Strukovna škola Pula); Društveni centar Pula (Gimnazija Pula, Glazbena škola Ivana Matetića-Ronjgova Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula); Turističko-ugostiteljski centar Pula (Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula), kao i škole na postojećim lokacijama – Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula, Ekonomska škola Pula, Medicinska škola Pula.

Nositelj projekta TCK-a Pula je Istarska županija, dok su projektni partneri Grad Pula, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, te Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Istarske županije uz uključivanje tvrtki iz turističko-ugostiteljskog sektora u Istarskoj županiji.

 

KABINET ŽUPANA

 

Print Friendly, PDF & Email