NEWS
HALF – s

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvaranju 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu u dvorani Žatika

DSC_2110
22.05.2021. 09:30; ; Početna / Sport i rekreacija / Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvaranju 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu u dvorani Žatika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvaranju 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu u dvorani Žatika, koje se od 19. do 23. svibnja održava u Poreču.

Natjecanje na kojem se očekuje više od 1200 natjecatelja iz 52 europske države predstavlja jedan od najvažnijih sportskih događaja u Republici Hrvatskoj ove godine, a značajno je i po tome što je ujedno i posljednji kvalifikacijski turnir pred Olimpijske igre u Tokiju, gdje će karate po prvi put biti zastupljen kao olimpijski sport.

Predsjednik Milanović izrazio je zadovoljstvo što je karate dobilo olimpijski status. „Ovo je jedan ozbiljan i popularan sport, rasprostranjen već desetljećima i tek sada su dobili olimpijski status. Želim im da ga zadrže i da se ne nađu u situaciji kao klasično grčko-rimsko hrvanje, koje je temelj olimpijade, a skoro je ostalo bez statusa“, rekao je predsjednik Milanović u izjavi za novinare.

Govoreći općenito o sportu predsjednik Milanović rekao je da se sportom bavio cijeli život. „Sada manje, jer čovjek mora znati gdje mu je granica. Kada dođete u određene godine treba malo usporiti, ali nikada prestati. Sportom se treba baviti“, rekao je Predsjednik uputivši poruku svojim prijateljima, vršnjacima, koji su se počeli baviti sportom nakon četrdesete godine. Poručio im je da budu posebno oprezni jer je kod njih jako puno žara, ali tijelo ima svoje granice.

Organizacija ovako velikih natjecanja u Hrvatskoj i Poreču jako puno znači, istaknuo je. „Dvorana Žatika, sagrađena 2009. godine za rukometno prvenstvo, upravo i služi ovakvim stvarima. Moj savjet je – sve više sporta za mlade ljude!“, poručio je predsjednik Milanović.

Nakon predstavljanja zemalja sudionica Prvenstva na svečanom otvaranju govorili su predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak i predsjednik Svjetske i Europske karate federacije Antonio Espinosa.

Uz predsjednika Milanovića na otvaranju 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu bio je povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

Ured Predsjednika

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email