NEWS

Predator ‘ljigavac’ na Jadranu: Sliči bombonu i – uništava sve (24sata.hr)

1bb40d9a5474765e8cb9
06.11.2017. 09:05; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Predator ‘ljigavac’ na Jadranu: Sliči bombonu i – uništava sve (24sata.hr)
Presijavaju se u duginim bojama jer na njihovim trepetljikama dolazi do loma svjetlosti. Čine ogromnu štetu jer se hrane zooplanktonom, hranom za inćune i srdele. Rapidno se razmnožavaju…

Mala je počela vikati: “Mama nešto ljigavo je u moru!”. Zakolutala sam očima, mislila sam da je opet stala na travu. Ali kad sam ušla u more u njemu su bili pravi ljigavci. Na tisuće njih! Ma milijuni! Odmah smo viknuli djeci da izađu van i primijetili smo komešanje drugih turista na plaži. Svi su zurili u plićak i s oprezom umakali prvo jednu pa drugu nogu. I mi smo se odvažili i shvatili da ljigavci ne peku. Bilo je to ovo ljeto početkom kolovoza na uređenoj plaži Lanterna kraj Poreča, kazala nam je mama koja je s obitelji svjedočila najezdi milijuna ‘ljigavaca’ sličnih meduzama.

 – Počeli smo ljigavce grabiti s dječjom kanticom. U jednom mahu bi u kantici zagrabili i desetak njih. Bili su veliki od tek jednog centimetra do najviše šest ili sedam centimetara. Potpuno prozirni, a u bistrom moru se vidio lom svjetlosti kroz njih pa bi i naoko zasvijetlili. Odvažili smo se još malo i zaplivali. U svakom zamahu rukom osjetili bi nekoliko ljigavaca na dlanu. ‘Kao da se kupamo s Haribo bombonima!’ smijala se moja 11- godišnja kći Laura. Na kraju su se svi na plaži kupali s ljigavcima, pomalo njurgali i radili kisela lica i lica gađenja, ali smo svi istrpjeli ove goste. Dva dana nakon toga, isti su se ljigavci pojavili i na plaži u Červar Poratu, također kraj Poreča. Bilo  ih je manje, ali su svi kupači primijetili. – ispričala nam je gospođa.

Nije opasan za ljude ali jest za riblji fond

Ti ‘ljigavci’ se zovu Mnemiopsis leidyi, rebraši su ali vrlo sličan meduzama. Doneseni su balastnim vodama brodova, a čine ogromnu štetu jer se hrane zooplanktonom, hranom za inćune i srdele.
Institut za oceanografiju i ribarstvo na svojim Facebook stranicama objavio je seriju fotografija Mnemiopsis leidyi kod Pule.

Print Friendly, PDF & Email