NEWS

Pravila EU: ukazom je EU zabranila Sloveniji prodaju i distribuciju vina pod službenim nazivom "fulranijski tokaj"

18.01.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pravila EU: ukazom je EU zabranila Sloveniji prodaju i distribuciju vina pod službenim nazivom "fulranijski tokaj"
786029686.jpg

Tako vinari iz poznatog vinorodnog okoliša Goriška brda ne mogu više botiljirati vino pod stoljetnim nazivom Furlanski tokaj, već moraju svojem vinu dodijeliti drugi naziv (sugestija EU je Sauvignonnase).

Ništa novoga, jer sjetimo se samo da naziv Champagne za pjenušac smije korisiti samo Francuska, a isto vrijedi i za Cognac pa umjesto njega u svijetu prodaju brandy. Slučaja ima puno, a te je uzance poštivala i bivša država Jugoslavija.

Što će biti sa silnim "autohtonim" nazivima istarskih vina tipa Chardonnay, Cabernet Sauvignon i slično kada jednog dana pristupimo i mi u EU ? Možda da već sada zaštitimo naziv Malvazija, Teran? Očito, tko prvi njemu djevojka, pitanje je samo tko je promoćurniji da bude prvi. Jer ako je EU bez problema "dovela u red" proizvođače Furlanijskog tokaja u Goriškim brdima, koji su samo u 2004. godini proizveli preko milijun litara tokaja, sigurno će i nas.

– 24 ur –

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email