NEWS
HALF MARATON S

Prave meduze u našem moru

09.10.2017. 10:52; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Prave meduze u našem moru
Geryonia proboscidalis

Plivali ste i nešto vas je opeklo, iako svi tvrde da je more puno rebraša koji nisu meduze i koji ne peku? Moguće da ste imali bliski susret s meduzom Geryonia proboscidalis.

Pretpostavljamo da se sad već rijetki kupaju u moru, no za one najupornije dajemo obavijest o zapaženoj meduzi. Za razliku od brojnih rebraša nalik meduzama koji su bili prisutni u našem moru ovog ljeta, ovo je prava vrsta meduze. Radi se o maloj prozirnoj meduzi s dugačkim lovkama naoružanim žarnim stanicama. Široko je rasprostranjena u Atlantiku, Indo-Pacifiku i Sredozemnom moru, premda rijetko primijećena u našem Jadranu. Našem Centru prva je dojava stigla iz Pule, a vrstu je identificirao kolega iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Ova meduza pripada razredu Hydrozoa, redu Trachymedusae. Do sada je bila uobičajeno nađena u površinskom stupcu otvorenog mora. Pretpostavljamo da je u ovaj dio Jadrana donesena intenzivnim ulaznim strujama iz južnog i srednjeg Jadrana.

Za vrstu je poznato da “peče”, ipak, ne bi trebala izazivati ozbiljnije zdravstvene posljedice, osim ako nisu “opečeni” osjetljivi dijelovi tijela (oči, pazuh, vrat…). Hrani se zooplanktonom, ali i jajima i ličinkama riba.

Ako želite više detalja o biljnim i životinjskim, kopnenim ili morskim vrstama koje vas brinu ili zanimaju, slobodno se obratite u gradski (zasad) virtualni Centar za praćenje invazivnih vrsta. Rado ćemo vam dati sve informacije, a možemo i zajedno otići na lice mjesta i pogledati vrstu koju vas je zainteresirala.

 

Barbara i Danijela.
Virtualni centar za praćenje i kontrolu invazivnih vrsta u Poreču – Institut (IPTPO)

E-mail: [email protected]

Telefon: 052 408304

Print Friendly, PDF & Email