NEWS

Pozitivna energija i kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme

18.04.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / Pozitivna energija i kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme
460GO258148.jpg

Svi koji su ove godine pratili festival komedije i smijeha »Zlatni zub«, zasigurno su upamtili ime USB. Riječ je o udruzi mladih punog imena Urbana subkulturna baza, koja već dvije godine potiče mlade Poreča i okolice na druženje, kreativnost i razvijanje stvaralačkih aktivnosti. Udruga danas ima desetak aktivnih članova, a ovi se mladi entuzijasti intenzivno bave raznim kulturnim, umjetničkim i zabavnim aktivnostima.
Na »Zlatnom zubu« su nastupili s predstavom na čakavskom dijalektu »Naše štorije«, a glumci Gordan Gregurović, Valentin Gašparini i Glen Stelko nagrađeni su Srebrnim zubom, drugom nagradom za najbolju predstavu po mišljenju publike.
– Na festivalu smo nastupili na poziv organizatorice Katje Restović. U početku nismo bili sigurni hoćemo li poziv prihvatiti jer smo u to vrijeme vježbali za plesno natjecanje ESDU u Puli i mislili smo da se nećemo stići pripremiti. Predstavu smo već ranije izvodili, ali smo za nastup u kazalištu ipak trebali još vježbati. Ostali smo iznenađeni nagradom jer smo poslije predstave prvo mislili da nije uspjela, kaže Gregurović, odnosno Gogo iz »Štorija«, kako ga i privatno prijatelji zovu.
Dramaturgiju predstave potpisuje profesorica Ema Olga Dojčinović, a sastavljena je od niza manjih priča baziranih na tekstovima Milana Rakovca, Tomislava Milohanića i nekim vicevima.
– Još od osnovne škole nastupamo u raznim predstavama, redovito smo sudjelovali u dramskim radionicama u školi koje je vodila profesorica Dojčinović, nastupali smo i u predstavama Društva Naša djeca, a bili smo i pobjednici na državnom Lidranu, tako da se kazalištem i dramom bavimo već dugo godina, kaže Stelko.

Slijede priče o Jurini i Franini

Jednu verziju »Naših štorija« imala je prilike vidjeti i publika lanjskih Višnjanskih litnjih večeri, a mladi glumci kažu da im je ovo bilo prvi put da su nastupili u kazališnoj dvorani porečkog Pučkog otvorenog učilišta, pa trema nije izostala.
– Jedno je biti na sceni s drugim glumcima, a drugo je kad si sam i znaš da moraš nasmijati publiku. Na početku smo bili napeti jer nismo znali kako će gledatelji reagirati, ali postupno smo se počeli opuštati. Ovo je predstava koju još malo možemo izvoditi jer ćemo je uskoro prerasti, prikladnija je za mlađi uzrast, priča Stelko. Na pitanje planiraju li još kazališnih izvedbi, Gregurović kaže da za sada imaju u planu dramski obraditi priče o Jurini i Franini.
– Nagrada Srebrni zub nam je motivacija za dalje, sada trebamo izabrati ono što nam se sviđa, ali problem je u tome što neki od nas studiraju u Puli ili Rijeci, neki su u školi, a osim toga bavimo se i plesom, žongliranjem pa nam nije uvijek lako uvježbavati samo glumu, kaže Gašparini zvani Vale i dodaje da je porečka predstava bila zapravo prva u kojoj su na pozornici imali rekvizite.
USB-ovci nisu samo uspješni glumci, oni su i kvalitetni plesači, a bave se još i žongliranjem te crtanjem grafita, kojima je oslikana i njihova baza, trenutno smještena u nekadašnjem »starom remontu«.
– Zajedno s Društvom Naša djeca nastupili smo na nedavnom ESDU Croatian Open natjecanju plesača i zadovoljni smo uspjehom. Nastupilo je ukupno 56 naših plesača sa sedam koreografija, a na europskom natjecanju koje će se održati u svibnju u Poreču nastupit ćemo s istim točkama, veli Ivana Domazet.

U lipnju break dance natjecanje

Za ovo ljeto najavljuju i dva velika, već tradicionalna projekta: Teen kamp radionice i četvrto natjecanje West Coast Istra Battle.
– Ova break dance manifestacija održat će se u lipnju, a u sklopu natjecanja u break danceu planiramo i natjecanje u izradi grafita, razne radionice, hip-hop koncert i još puno toga vezanog za hip-hop kulturu, u čemu će sudjelovati mladi iz svih krajeva svijeta, kaže Darko Žiković Dacho.
Lanjski se »battle« pokazao kao najjače organizirano natjecanje ovakve vrste u Istri, a okupilo je mnoštvo mladih ne samo iz Hrvatske, nego i šire, pa druženja i lijepih iskustava nije nedostajalo.
Dacho najavljuje i proslavu Svjetskog dana plesa krajem svibnja, koja će se održati u kazalištu, a namjeravaju pozvati sve plesače koje su upoznali na pulskom plesnom natjecanju. Drugi veliki ovoljetni projekt poduzetnih USB-ovaca je Teen kamp u sklopu kojeg se odvijaju radionice, a mladi uče različite vještine i discipline, kojima ih podučavaju poznata lica iz svijeta kulture, zabave i sporta.
– Imamo u planu održati razne radionice: bubnjarske, plesne, glumačke, crtanja grafita i trbušnog plesa, a spremamo se i za posebnu radionicu renesansnog plesa, pa bismo naučeno pokazali na ovogodišnjem povijesnom festivalu Giostra, dodaje Gregurović. Svaka radionica traje po petnaestak dana, a rad mladih sudionika biva okrunjen javnim prezentacijama diljem grada. Tijekom ljeta USB-ovci planiraju svakodnevno organizirati i street show po cijelom gradu, uz ples i žongliranje, a nadaju se da će svoje vještine imati prilike pokazati i na ovogodišnjem Street Art Festivalu, popularnoj porečkoj manifestaciji na kojoj su lani nastupili prvi put i pokazali zavidne izvedbe break dancea pred brojnim domaćim i stranim gostima.
Projekt Act Positive u mjesecu borbe protiv ovisnosti bio je prilika da pokažu i svoj likovni izraz suvremene umjetnosti – grafite na temu borbe protiv ovisnosti koje su izložili u MMC-u Atelier. »Ako vučeš crte, vuci ih po zidu« jedan je od zanimljivih grafita koji danas krasi zidove njihove baze.
Pozitivna energija i kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme ono je što ove mlade vodi u njihovim projektima i idejama, te zahvaljuju svima koji su im pomogli i još uvijek im pomažu da ih i ostvare. Najljepše je što sve uspijevaju provesti spontano i uz zabavu, izmjenjujući kulturne i subkulturne elemente, a najbitnije je da su rezultati ozbiljni i – uspješni.

Vedrana Habereiter, Glas Istre

Baza se uskoro širi

Baza mladih USB-ovaca uskoro bi se trebala proširiti i izvan granica »starog remonta«.
– Grad Poreč nam je obećao novi prostor u novom dijelu zgrade Pučkog otvorenog učilišta, kod bivšeg ljetnog kina, gdje uskoro selimo, kaže Gregurović. Zadržat će i sadašnju bazu, iako je oronula pa ne osigurava najadekvatnije uvjete za kvalitetan rad. Zato se svi vesele novim prostorima. 

Print Friendly, PDF & Email