NEWS
HALF MARATON S

Povratak „Rasplesanih razreda“ u porečke škole

TOŠ 3
24.03.2023. 10:42; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Povratak „Rasplesanih razreda“ u porečke škole

U osnovne škole Poreča na radost učenika, učitelja i roditelja uspješno se vratio i provodi preventivni program Osnaživanje djece kroz ples – „Rasplesani razredi“. Projekt je namijenjen učenicima sedmog razreda, no nakon dvije godine stanke zbog Covida, ove godine provodio se i s učenicima osmog razreda. Tijekom dva mjeseca realizacije programa, za vrijeme Sata razrednika ukupno 300 učenika iz tri porečke osnovne škole, OŠ Poreč, OŠ Finida i TOŠ B. Parentin , učilo je osnove standardnih i latinoameričkih plesova te usvojilo jednu od važnijih i ljepših životnih vještina – ples.

Pedagoški voditelji projekta su razrednici uz stručnu službe škole pedagoginje i psihologinje dok su plesni voditelji plesni instruktori iz Plesnog centra Studio iz Pule.

Zahvaljujući dobroj suradnji škole i lokalne zajednice te podršci Zdravog grada Poreč kao nositelja ovog preventivnog zaštitnog projekta u zajednici, škole našega grada jedine su škole u Hrvatskoj koje omogućuju svim svojim učenicima da po završetku osnovne škole, osim usvojenih akademskih znanja,  usvoje i jednu važnu životnu vještinu, a to je ples.

Osnovni je cilj projekta Osnaživanje djece kroz ples „Rasplesani razredi“ uključenost svih učenika u zajedničku aktivnost, zbog čega je projekt dio kurikuluma za Sat razrednika. Praćenjem učinka projekta utvrđeno je da ples ima važnu ulogu u zdravom rastu i razvoju pojedinca te doprinosi osjećaju zajedništva. Bučniju djecu ples uči kako da postanu koncentriranija i mirnija dok  mirnu djecu ples potiče na aktivnost. Zahvaljujući plesu razvija se suradnički odnos među učenicima, stvara se navika pružanja podrške i učenici uče uvažavati jedni druge. Ples smanjuje pojavnost rizičnih ponašanja, a smanjuje i stres. Ples je više od plesa – ruši socijalne barijere, razvija suradnju i kulturu ophođenja.

Najvažnije od svega, ples je vještina koju mogu svi usvojiti. Kaže se – tko može hodati može i plesati, a to potvrđuju i generacije učenika porečkih osnovnih škola.

U proteklih 12 godina koliko traje projekt više od 1200 učenika, danas mladih ljudi našega grada, naučilo je osnove plesa. Projekt im je ostao jedna od najdražih uspomena na školovanje.

Tijekom ožujka 2023.  održana je prezentacija projekta  prvim javnim nastupom ovogodišnjih generacija učenika i to u njihovim školama na Otvorenom satu za roditelje. Učenici su pri tom pokazali svoje novo umijeće ali su imali i priliku podučiti svoje roditelje osnovama engleskog valcera. Učionica je postala zajednički plesni podij roditelja i djece prožet pozitivnim emocijama potrebnim za izgradnju i jačanje kvalitetnih odnosa.

Sljedeći nastup učenici porečkih osnovnih škola će imati na Trgu slobode, povodom nacionalnog Dana zdravih gradova, u svibnju.

Podržimo ih!

 

Osnovna škola Poreč i
Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email