NEWS

Potpisan treći ugovor u sklopu realizacije „Projekta Poreč“ – za izmještanje postojećih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju kanalizacijske mreže

2014-12-19_09h03_46
19.12.2014. 09:02; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Potpisan treći ugovor u sklopu realizacije „Projekta Poreč“ – za izmještanje postojećih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju kanalizacijske mreže

Treći ugovor za realizaciju „Projekta Poreč – sustav odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda Grad Poreča“, koji se odnosi na izmještanje postojećih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju postojeće kanalizacijske mreže, potpisali su u četvrtak, 18.prosinca 2014. su Maloj gradskoj vijećnici direktor poduzeća Odvodnja Poreč d.o.o. Milan Laković i predstavnik Zajednice ponuditelja Željko Ilijanić, predsjednik uprave poduzeća Aquaterm d.o.o. iz Karlovca, koju čine još Brodska Posavina d.d. iz Slavonskog Broda i Vodogradnja Rijeka d.o.o. iz Kukuljanova.

Rekonstrukcija 12,5 i izgradnja novih 13 kilometara kanalizacijske mreže

Laković je istaknuo kako je potpisivanje nastavak realizacije ovog europskog projekta za koji su do sada potpisana već dva ugovora – za nadzor i proširenje kanalizacijske mreže, te za dva koja još slijede, za izgradnju četiri pročistača i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, te nabavu opreme. Potpisani se ugovor odnosi na ukupno 22,5 kilometara mreže, rekonstrukciju oko 12,5 kilometara postojećih gravitacijskih kolektora i 26 crpnih stanica, te izgradnju oko 13 novih kilometara do novih uređaja.

-S ovom rekonstrukcijom i izgradnjom stvaramo pretpostavke da se izmjeste tri postojeća uređaja koja se sada nalaze na samom moru, u unutrašnjost, a riječ je o uređajima Lanterna, Materada i Zelena laguna, dok Petalon u Vrsaru ostaje na istoj lokaciji. Isto tako, sa rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih crpnih stanica, izvest će se i novi, najmoderniji nadzorni i upravljački sustav, kojim ćemo podignuti kvalitetu samog upravljanja, a s druge strane i sigurnost zbrinjavanja otpadnih voda, kazao je Laković. Dodao je kako će, nakon što se rekonstrukcije izvedu, na spomenutim lokacijama biti potrebno ukloniti postojeće uređaje što je predviđeno projektom, jednako kao i sanacija podmorskih ispusta kroz kopneni dio. Sve ove rekonstrukcije izvode se iz razloga što je postojeći sistem derutan i propustan i ima velike dotoke morske vode u sistem, što, kazao je Laković, s jedne strane poskupljuje samo gospodarenje sistemom zbog veće potrošnje električne energije, a i čini puno lošijom kvalitetu otpadnih voda, te bi trebalo potrošiti puno više energije kod MBR uređaja za pročišćavanje.

Kod rekonstrukcije kanalizacijske mreže koristit će se suvremene tehnologije izvođenja radova, te će se jedan dio izvoditi bez klasičnog kopanja, kako ne bi došlo do ometanja prometa na atraktivnim pozicijama. Na taj će se način izvesti 2,7 kilometara sanacije kolektora, na Obali maršala Tita u duljini od 650 metara i Rade Končara u duljini od 300 metara, te Červaru u duljini od 240 metara. Na isti će se način na području općine Tar rekonstruirati 430 metara, a na području Vrsara 1400 metara mreže. Imat ćemo jedan specifičan objekt, istaknuo je Laković, a to je mikrotuneliranje u ukupnoj dužini od 308 metara, koji će se odvijati na području Špadići od hotela Pinija (ex Luna) do hotela Park (ex Turist), gdje će izvađači imati za riješiti jedan zahtjevan prodor na dubini od oko osam metara.

Ugovor vrijedan 56,8 milijuna kuna

Javno nadmetanje za izvođenje radova raspisano je u ožujku, a u zakonskom roku zaprimljeno je pet ponuda u rasponu vrijednosti od 56,89 do 69,34 milijuna kuna bez PDV-a. Cijena odabrane ponude spomenute zajednice ponuditelja s kojom je potpisan ugovor iznosi 56.899.987,64 kuna bez PDV-a. Laković je rekao kako je predviđeni rok za izvođenje radova 16 mjeseci za dovršetak izgradnje, dok se 12 mjeseci se odnosi na razdoblje za obavještavanje o nedostacima, što čini ukupno 28 mjeseci.

Darko Višnjić, direktor Hrvatskih voda za sjeverni Jadran i otoke, rekao je kako je godinu dana prošlo od raspisivanja tendera, ali i skrenuo pažnju kako unatoč tome što je to dug put i zbog žalbi ponuđača, je put koji će i drugi gradovi u Istri moći slijediti, jer je Poreč prvi krenuo, a to će dogodine biti Umag, Rovinj i Pula. Istaknuo je kako je najbitnije u slučaju Poreča što je cijena u tenderima smanjena sa 500 na 400 milijuna, što čini devet posto na komponentu Grada što su u konačnici sredstva građena.

Predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, rekao je kako se u ovaj projekt, trenutno jedan od najvećih infrastrukturnih projekata javnog sektora, krenulo radi potrebe znatnih ulaganja u zastarjeli sustav odvodnje Poreštine gdje trenutno postoji pet zasebnih sustava odvodnje s tek primarnim stupnjem pročišćavanja. Dodao je kako je misao vodilja bila uspostaviti cjeloviti sustav koji će, ne samo zadovoljiti direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, već kojim će se otpadne vode pročišćavati do tako visokog stupnja za omogućavanje njene ponovne uporabe. Prednosti izlazne vode najvišeg stupnja pročišćenosti predstavljaju visoki tehnološki napredak jer se takva voda može koristiti u razne društveno korisne svrhe: za zalijevanje zelenih površina i sportskih terena, navodnjavanje poljoprivrednih kultura, čišćenje kanalizacijskih sustava, čišćenje javnih površina, protupožarnu zaštitu i slično.

Predstavnik zajednice ponuditelja Ilijanić zahvalio se na ukazanom povjerenju, te zamolio investitore, ali i građane za strpljenje tijekom izvođenja radova, što će im biti najveća pomoć, budući da će se raditi u urbanim sredinama, u kojima će raditi stotinjak ljudi, nekoliko podizvođača, lokalnih partnera i dobavljača, što će Grad Poreč učiniti velikim gradilištem. U radove će krenuti u veljači iduće godine, rekao je Ilijanić.

„Projekt Poreč“ vrijedan je ukupno 501.076.063,15 kuna od čega je Grad Poreč – Parenzo kao jedinica lokalne samouprave i njegovo komunalno poduzeće Odvodnja zajedno s partnerima – Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim vodama i općinama Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, uspio od EU dobiti  bespovratna sredstva u iznosu od 370.796.286,73 kuna ili 74 posto, dok nacionalno sufinanciranje iznosi 130.279.776,42 kuna ili 26 posto, koji će se zatvoriti kroz sufinanciranja Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, te komponentu Grada Poreča koja iznosi osam posto ukupne investicije, jer se ovaj projekt po direktivi EU-a, ne može financirati iz proračunskih sredstava, nego isključivo iz sredstava koja se prikupljaju za korištenje i zbrinjavanje otpadnih voda.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email