NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Postavljen vanjski automatski defibrilator na Trgu slobode, uskoro i na rivi

Igor Ostojić postavlja defibrilator
03.04.2023. 15:47; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Postavljen vanjski automatski defibrilator na Trgu slobode, uskoro i na rivi

Automatski vanjski defibrilator postavljen je danas na Trgu slobode preko puta crkve. Automatski vanjski defibrilator primjenom električnog šoka ispravlja abnormalan srčani ritam nastao prilikom prestanka rada srca i time omogućava spašavanje nečijeg života, do dolaska hitne medicinske službe. Nakon što je prošlog tjedna Grad Poreč-Parenzo postavio postolje za defibrilator i spajanje na struju, danas u su djelatnici iz Crvenog križa postavili sam uređaj kako bi bio spreman za korištenje. Ovaj je defibrilator nabavila Turistička zajednica grada Poreča, kako bi prvenstveno svim građanima, ali i gostima tijekom sezone bio na raspolaganju, kao siguran grad i destinacija. Defibrilator je osiguran video kamerom protiv krađe, a svaki ima serijski broj koji se kontrolira svake dvije godine prilikom redovnog servisiranja. Podsjetimo, prijašnji defibrilator ukrali su vandali.

U tijeku je i proces nabave za postavljanje postolja za još jedan defibrilator, onaj na rivi, kraj gradske kavane, koji će se postaviti ovih dana, a koji je bio uklonjen prilikom obnove gradske rive.

Dodajmo kako u Poreču postoji još jedan defibrilator ispred prostorija Crvenog križa Poreč kraj Vatrogasnog doma, a nekoliko ih je postavljeno i u hotelskim objektima.

Gradsko društvo Crvenog križa Poreč pratit će funkcionalnost uređaja, a redovno će biti održavane i besplatne edukacije građana, kako bi se što više podigla svijest o postojanju automatskih vanjskih defibrilatora, čija upotreba povećava vjerojatnost preživljavanja prilikom zastoja rada srca za 50%.

Postavljeni defibrilatori funkcioniraju na hrvatskom jeziku, te cijelo vrijeme navode korisnika kako ga upotrijebiti. Kad se ormarić u kojem se automatski vanjski defibrilator otvori, on alarmira hitnu službu te se stišava nakon što stupite u kontakt sa službenikom hitne pomoći, objasnio je Igor Ostojić, ravnatelj GDCK Poreč, napomenuvši kako će edukacije moći polaziti svi zainteresirani građani.

Edukacije pod nazivom “Svaka minuta je važna – znate li koristiti defibrilator?“ držat će se u utorak 11. 04. u 18.30 u Klubu za mlade Poreč (Trg A. Grabara) i u srijedu 12.04. u GDCK Poreč u 18.30 sati.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email