NEWS

Postavljaju se zaštitne skele i “fotoprint” na palaču Becich (ex Bagersko odmaralište)

1
07.06.2023. 22:17; ; Početna / Kultura / Postavljaju se zaštitne skele i “fotoprint” na palaču Becich (ex Bagersko odmaralište)

Krenulo je postavljanje zaštitne skele i fotoprinta na palaču Becich, među Porečanima poznata i kao Bagersko odmaralište u porečkoj starogradskoj jezgri. Tako će se ružan pogled u samom centru starogradske jezgre Poreča konačno prikriti dok se počne s obnovom zgrade.

Podsjetimo, Grad je ovu zgradu kupio na dražbi 2015. godine tako što je iskoristio pravo prvokupa, kako bi ovo vrijedno zdanje zaštitio i priveo namjeni. U međuvremenu su zgrada i njeno dvorište očišćeni, a mačke koje su tamo boravile su humano zbrinute u novouređenom skloništu za mačke pri Veterinarskoj bolnici Poreč i drugdje. Nakon toga, od Instituta za poljoprivredu i turizam naručena je izrada Studije isplativosti same palače Becich, koja je dovršena.

Kako se radi o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro i koja se nalazi u starogradskoj jezgri, želja je zaštititi ovaj vrijedan dio gradske povijesti i privesti ga svrsi, a sve u sklopu velikog investicijskog ciklusa i obnove koju posljednjih par godina prolazi starogradska jezgra Poreča.

Predstavnici gradske uprave s više ustanova razgovaraju o budućoj namjeni zgrade – od prijave na eventualno dostupne EU fondove, koji su često za takve projekte nedostupni zbog prevelikog indeksa razvijenosti Poreča, pa do javno-privatnog partnerstva, sve temeljem izrađene Studije isplativosti koju je izradio Institut.

Grad palaču ne namjerava prodati, već se pokušava pronaći najbolji model, koji će biti dugoročno održiv, a ne ishitren. Sve to iziskuje i dosta vremena, jer se radi o zaštićenom kulturnom dobru, pa je zato odlučeno da se palača, iz prvenstveno sigurnosnih i estetskih razloga, zaštiti i obloži fotoprintom, s obzirom na to da se radi o frekventnoj lokaciji, u blizini škole i vrtića. Postavljanje bi trebalo biti dovršeno krajem idućeg tjedna.

Stefano Becich sagradio palaču 1737. godine

Plemićka palača Bečić (Becich) u starogradskoj jezgri Poreča sagrađena je 1737. godine o čemu svjedoči natpis koji se još uvijek nalazi na zgradi. Sagradio ju je Stefano Becich (Bečić) koji je nosio plemićku titulu grofa (conte), saznajemo od kustosa Gaetana Benčića iz zavičajnog muzeja Poreštine. Palača je rekonstruirana tijekom 19. stoljeća, a čitav kat nadograđen je nakon Drugog svjetskog rata.

Poreč kupuje palaču Bečić – za trokatnu palaču s parkom 5,8 milijuna gradskih kuna

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email