NEWS
Best of Poreč

POST FESTUM SKUPŠTINE ISTARSKIH CESTA d.d.

01.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / POST FESTUM SKUPŠTINE ISTARSKIH CESTA d.d.

Prošlog petka održana je godišnja skupština dioničkog društva Istarske autoceste, čiji je jedan osnivača i Grad Poreč, koji drži najveći pojedinačni paket od svih gradova i općina. Poreč ima 10,76 posto dionica, dok, usporedbe radi, Pula ima tek nešto više od jedan posto. Skupština je oglašena u »Narodnim novinama«, a u Gradu su »nabasali« na poziv, pa ovlastili načelnika uprave Damira Slokovića i dali mu upute kako glasati.

Osim redovitih izvješća o poslovanju kao temelja za razrješnice Upravi i Nadzornom odboru, u dnevnom redu stajao je i prijedlog odluke o preimenovanju dioničkog u društvo s ograničenom odgovornošću. »Za takvu odluku treba 90 posto dioničara, a kako se nisu svi odazvali skupštini, glas Grada Poreča protiv bio je odlučujući i odluka nije prošla. Nakon toga nije bilo moguće odraditi niti ostatak dnevnog reda, u kojem je bilo imenovanje novog nadzornog odbora, nakon što je stari razriješen. Vjerojatno će uskoro biti sazvana nova skupština«, izvijestio je Sloković članove gradskog poglavarstva.

Zanimljivo je da predstavnik Poreča nije dobio ni sve materijale za skupštinu, a ni izvještaj o poslovanju. Na sjednici je Sloković saznao da po dovršetku zapadnog kraka Ipsilona ovo poduzeće očekuje sve manje prihode, pa posao kane preusmjeriti u gradnju stanova za tržište, odnosno razvijanje konzorcija BINA-Istre. Imaju naime 2,2 posto dionica te tvrtke, što je u posljednje dvije godine Istarskim autocestama donijelo više od 1,5 milijuna kuna dividende, napomenuo je Sloković.

Član poglavarstva Edo Kos imao je podatak da su neki dioničari u posljednje vrijeme povećali svoj udio otkupom malih paketa, pa da tako zamjenik predsjednika Uprave Istarskih autocesta Branko Tenčić sada ima više od 20 posto dionica. Grad bi morao čuvati svoje dioničko vlasništvo, potruditi se da od dionica ima i nekakve koristi, a osnovno je pitanje nakon čudnog obrata na skupštini što dalje učiniti.

Neven Staver rekao je da Grad mora u upravi imati osobu zaduženu za praćenje što se događa s gradskim udjelima u trgovačkim društvima, a ne da slučajno sazna o skupštini nekog od njih. Kako nastupiti na sljedećoj sjednici Istarskih autocesta možda će biti jasnije kada se vidi koliko je još gradova/općina i pravnih ili fizičkih osoba zadržalo svoje male pakete, a Kos procjenjuje da bi to moglo biti 36 posto. Pitanje je što, ako išta, mali dioničari očekuju od toga dioničkog društva, odnosno što bi udruženi mogli učiniti da oplemene novac uložen prije više od desetljeća.

S. M.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani