NEWS
valfresco

POSLJEDNJA VEČER VALAMAR JAZZA Glazbeni cirkus zvan Abraham Inc.

12.07.2010. 00:00; Učitavanja: 57; Početna / Lifestyle / Zabava / POSLJEDNJA VEČER VALAMAR JAZZA Glazbeni cirkus zvan Abraham Inc.
812168306.jpg

Vihor izvrsne funk, jazz, hip- hop i klezmer glazbe, povezan u nezaboravnoj Abraham Inc. grupi protutnjao je sinoć otokom Sveti Nikola i zaključio posljednju večer Valamar Jazz Festivala. Iako pred manje publike nego večer prije (finale svjetskog nogometnog prvenstva ipak je mnoge zadržalo u gradu), treća večer festivala donijela je potpuno drugačiju atmosferu, ogrnutu prvenstveno američkim glazbenim duhom.

Za uvertiru se pobrinuo jedan od predstavnika mladih nada jazz scene, Maurice Brown, čikaški trubač, skladatelj i producent, koji se nakon završenih studija glazbe u Illinoisu i Luisiani, probija na sceni New Orleansa. Ovdje dobiva priliku raditi sa jazz legendama poput Clarcka Terrya, Johnnya Griffina, Curtisa Fullera i drugih velikana. Njegov album prvijenac izašao prije šest godina odmah je osvojio dobre ocjene kritike i publike, što mu je stvorilo priliku za suradnju sa nizom utjecajnih glazbenika među kojima je i Aretha Franklin.

Zajedno sa svojim sastavom Maurice Brown Effect koji čine pijanist Chris Rob, basist Solomon Dorsey i bubnjar Joe Blaxx, početkom ove godine izdao je svoj drugi album The Cycle od Love, s kojim se predstavio i porečkoj publici.

"Drmež", kako ga je u šali nazvala direktorica festivala Tamara Obrovac, stigao je u drugom dijelu večeri. Američka Abraham Inc. grupa je odlična kombinacije najrazličitijih glazbenih stilova, predvođena klarinetom Davida Krakaurea.

Ovaj svjetski priznati glazbenik dokazao se u mnoštvu stilski raznorodnih projekta, od klasične komorne glazbe preko istočnoeuropske židovske klezmer glazbe do avangardne improvizacije. Njegove klasične i klezmer snimke karakterizira briljantan ton, virtuoznost i imaginacija, a jazz publici najpoznatiji je kao utemeljitelj i leader sastava Klezmer Madness s kojim je nastupao na gotovo svim najvećim svjetskim jazz festivalima.

Još od vremena osnutka sastava Karkauer je nastojao povezati funk, jazz i hip hop s klezmer glazbom. U ovim nastojanjima pridružio mu se kreativac Socalled aka Josh Dolgin iz Montereala, majstor klavijatura, harmonike i sampleova koji se okušao u gotovo svim glazbenim pravcima. Kada ovoj kombinaciji dodate još i Freda Wesleya veterana funk scene i dugogodišnjeg glazbenog direktora legendarnog Jamesa Browna nezaboravan koncert je zagarantiran.

Na porečkom nastupu tome je pridonijela i sjajna prateća ekipa: bubnjar Michael Sarin, rapper Brian "Raydar" Ellis, gitarist Allen Watsky, basist Jerome Harris, trubač Igmar Thomas i saksofonist Alex Coke.

Nakon nešto mirnijih uvodnih nota, nije dugo trebalo da se pozornica pretvori u glazbeni cirkus. Jazz, funk, klezmer, soul, gipsy, sve to miksaju Abraham Inc i ono što je najvažnije to rade "vraški dobro". Posjeduju bogati glazbenih background, dozu humora i ironije s čime plijene pažnju publike. Došlo je to do izražaja već u početnim "Baleboosteh" i "Hava Nagila", te slijedećoj "Breakin´ Bread", u kojoj se pljeskanjem pridružila i publika.

Ovacije, skandiranje, pozdravi, dobro raspoloženu porečku publiku glazbenici su nagradili podužim bisom, a organizatori su mogli odahnuti Valamarov Jazz festival zasigurno je utro put za slijedeću godinu. Za sve koji nisu imali prilike stići na otok, u jazzerskom i latino ritmovima će imati prilike uživati 21. kolovoza na gradskoj rivi kada je zakazan odjavni koncert festivala, uz austrijsku grupu Sanmera.

(Napisala i snimila V. HABEREITER, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S