NEWS
valfresco

Poslije kiše cesta prema Mugebi puna zemlje

cesta-mugeba
25.09.2017. 14:13; Učitavanja: 263; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Poslije kiše cesta prema Mugebi puna zemlje

Preobilne kiše koje nas u zadnje vrijeme pogađaju donose glavobolje građanima na razne načine. Upravo zbog toga požalio se Glasu Istre Milan Hranj iz Mugebe koji zadnjih nekoliko godina muku muči zbog odrona zemlje koji se dogodi nakon svake kiše na cesti na potezu od akvaparka Aquacolors prema Mugebi i Fuškulinu.

Radnici pometu i tako svaki put iznova
Hranj je više puta kontaktirao i gradsku upravu i Mjesni odbor Fuškulin, kao i za tu dionicu nadležnu Županijsku upravu za ceste odakle mu je obećano da će trajno riješiti problem. No, to se do sada nije dogodilo, nego se nakon svake kiše zemlja u bujicama spusti s obližnjih vinograda Agrolagune na prometnicu, a zatim dođu strojevi i radnici ŽUC-a koji to počiste i time svaki put samo kratkoročno rješavaju problem.

– Ta cesta nije nikad kako treba. Jednom sam snimio video mobitelom kada je blatna poplava bila toliko obilna da automobili nisu mogli tom cestom uopće voziti. No, dođu bageri pa pokupe, radnici pometu i tako svaki put iznova. U zadnje tri godine bar sam šest puta razgovarao s ravnateljem ŽUC-a koji je svaki put obećao da će naći rješenje. Zadnji put je bilo početkom ove godine kada su strojevi odmah do te ceste pravili južni krak zaobilaznice, ali ni tada se to nije napravilo, ispričao je nezadovoljni Hranj koji je kazao da će se žaliti sve dok se problem ne riješi. Po njemu jedan od razloga je i taj što je pri gradnji ceste, kada se pravio kružni tok, odvod nije napravljen kako treba. K tome, na dijelu ceste blizu rotora ostavljeno je ulegnuće gdje se voda uvijek zadržava.

Vlasnici parcela dužni održavati teren
Zatim, kada kiše više nema, ispričao je žitelj Mugebe, blato ostaje danima na cesti, koje se osuši i onda su vozila stalno prašnjava i prljava.
Iz ŽUC-a nam je stigao odgovor na naš upit kad će se i kako taj problem riješiti u kojem piše da su sukladno Zakonu o cestama vlasnici privatnih parcela uz javnu cestu dužni održavati svoje prilaze na nju te sprječavati dovođenje oborinskih voda ili drugog materijala koji ugrožava sigurnost.
– Stoga je vlasnik te parcele, tvrtka Agrolaguna Poreč, u više navrata upozorena da mora izvršiti svoje zakonske obaveze i riješiti taj problem. Kako to do sada nije riješeno, ŽUC će obavijestiti nadležnu inspekciju za ceste koja može poduzeti mjere protiv vlasnika, pa čak mu i zatvoriti priključak na javnu prometnicu. Do rješenja ovog problema ŽUC će sukladno svojim zakonskim obavezama i dalje održavati tu cestu kako bi se omogućilo sigurno odvijanje prometa, riječi su ravnatelja ŽUC-a Robija Zgrablića.

T. KOCIJANČiĆ , Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email