NEWS

Poruka veterinara: Pit bul je opasan i lako može postati krvoločna zvijer

24.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Poruka veterinara: Pit bul je opasan i lako može postati krvoločna zvijer
825hrv-bull-txt.jpg

Helga Juretić, vlasnica maltezera Zeke kojega je u utorak u Zagrebu zaklao pit bul, pismom je od predsjednika, premijera, ministra poljoprivrede i Sabora zatražila da se po hitnom postupku donese zakon kojim će se zabraniti posjedovanje pasa genetski predodređenih za borbe.

Vlasnik odlučuje
Krvoločni napad opasnog psa zgrozio je javnost te potaknuo pitanje sigurnosti ljudi i djece, koja je, prema sadašnjem zakonu, isključivo u rukama vlasnika koji je za svoga "prijatelja" odabrao pasminu pasa ubojica.
 
Postoji dobra regulativa, no problem je što mjerodavna veterinarska inspekcija ne poduzima sve mjere koje bi trebala niti kažnjava vlasnike. Mi kao udruga inspekciji prijavljujemo ilegalne uzgajivače pit bula, no iz straha ona ništa ne čini kako bi ih sankcionirala  objašnjavaju nam u Savezu udruga za zaštitu životinja SUZA. Postojeća zakonska regulativa u skupinu opasnih pasa svrstava životinju (bilo koje pasmine) tek onda kada ničim izazvana napadne čovjeka.
 
Hoće li neki pas postati ubojica ovisi o načinu kako ga vlasnik odgaja, pa i pit bul može biti dobroćudan ili ubojica. Zato se Pravilnik o opasnim psima ne može primijeniti na pse koji nikada nisu napali čovjeka ili životinju  kaže Sanja Šeparović, načelnica sektora za zaštitu zdravlja životinja pri Ministarstvu poljoprivrede. No, problem je što bilo tko može kupiti opasnog psa i odgajati ga, pa čak i u borbene svrhe, jer nema mehanizma kontrole pri kupnji koji bi bio najbolja prevencija napada.

Kao oružje
Vlasnik bi prije kupnje opasnog psa trebao prolaziti psihološke kontrole kao i pri nabavi vatrenog oružja, jer dobroćudno štene može postati krvoločna zvijer ako ga se tako nauči  ističe prof. dr. Mario Bauer s Veterinarskog fakulteta. Osim zakona, postoji i gradski pravilnik koji nalaže da se svi psi moraju voditi na uzici, a opasni i s brnjicom, no često u šetnji po gradu vidimo slobodne pse. 

Veterinarski inspektori po svakoj dojavi o ugrizu reagiraju i kažnjavaju vlasnike s nepotpunom dokumentacijom za pse s visokim novčanim kaznama  tvrdi Olivera Varvodić Rupnik, voditeljica veterinarskog ureda Grada Zagreba.

Print Friendly, PDF & Email