NEWS
valfresco

POREZNI INSPEKTOR GLAVNI LIK PRIČE O ZLOPORABI POLOŽAJA I OVLASTI

10.03.2007. 00:00; Učitavanja: 78; Početna / Crna kronika / POREZNI INSPEKTOR GLAVNI LIK PRIČE O ZLOPORABI POLOŽAJA I OVLASTI
669GO184031.jpg

Istina je, riječki je USKOK zaprimio anonimnu prijavu protiv poreznog inspektora Željka Severca zbog toga što je inspekcijski nadzor zloporabio za iznudu od građevinara. Potvrdila nam je to dopisom jučer zamjenica ravnatelja USKOK-a Nataša Đurović. Podnesak je, kaže se dalje u dopisu, dostavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu. Od državne odvjetnice Davorke Sulić odgovor jučer nismo uspjeli dobiti, ali smo od Marka Petkovića iz PU istarske saznali da policija u koordinaciji s USKOK-om i pazinskim odvjetništvom provodi izvid temeljem anonimne prijave. Ali izvid je u početnoj fazi, pa ni policija nema što konkretno reći.

Željko Severec i pročelnik nadležnog Područnog ureda Porezne uprave u Pazinu Elvis Drandić nisu se oglasili komentarima o kaznenoj prijavi zbog zloporabe položaja i ovlasti, što je tražio kolega Goran Prodan nakon konferencije za novinare održane u četvrtak. Kada smo pokušali ipak doći do odgovora, u pazinskom su nam uredu rekli da je dopis proslijeđen glasnogovornici Ministarstva financija Sanji Bach, od koje smo pak doznali da nije dobila taj dopis. Ponovno smo ga poslali, dopunjen pitanjem o anonimnoj prijavi USKOK-u protiv Severca. U odgovoru glasnogovornica ponavlja detalje koje smo ranije objavili u našim novinama, a tiču se inspekcijskog nadzora u Hann-investu. Do Ministarstva financija očito nisu stigle informacije iz USKOK-a i Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu.


Prebivalište u prodanoj kući?

A ima li vatre ispod ovog dima? Činjenica je da je Severec do sada za tržište izgradio barem jednu kuću, a drugu gradi na ime supruge. U selu Matulini na Poreštini, na katastarskoj čestici 2485 k.o. Baderna Severec je sagradio kuću koju je u studenom 2004. prodao građanima Velike Britanije. Početkom prosinca 2004. u zemljišne je knjige zabilježen spor temeljem zahtjeva Ministarstva vanjskih poslova zbog postupka izdavanja suglasnosti za stjecanje vlasništva britanskom paru, a u zemljišne knjige unesena je i činjenica da kuća nema uporabnu dozvolu.

Zanimljivo je da je inspektor Severec i dalje prijavljen na adresi u Matulinima premda je kuću prodao prije gotovo tri godine. Obitelj mu od 1999. živi na porečkoj adresi Massa Lombarda 16, a i kućni inspektorov telefon glasi na porečku adresu. To, doduše, ne mora značiti da inspektor Severec državi naplaćuje putni trošak iz Matulini, umjesto iz Poreča, nego je možda riječ o zaboravljivosti. Ipak, inspektor bi morao znati da čini prekršaj neažuriranjem prijave prebivališta. Zakon o prebivalištu i boravištu predviđa novčane kazne ako se promjena adrese, odnosno prebivališta ne prijavi u roku od osam dana.


Nezaobilazni Citygreen

Još aktivno gradilište u Štifanićima na Poreštini, također je povezano s inspektorom Severcem, zapravo nekretnine glase na njegovu suprugu Ljubicu, profesoricu njemačkog jezika u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču. Katastarska čestica 3876 k.o. Baderna cijepana je na pet dijelova, od kojih mala oranica od 435 četvornih metara pripada Gradu Poreču, tri oranice ukupne površine oko 6.300 četvornih metara su na ime Ljubice Severec, kao i 1.462 četvorna metra kuće i dvorišta na k.č. 3876/3. Zahtjev za uknjižbu kuće i dvorišta zaprimljen je 22. siječnja ove godine, uporabna dozvola nije priložena, a na nekretnini su i tri tereta. Riječ je o založnim pravima ukupne vrijednosti 210 tisuća eura iz sredine i kraja prošle godine te od 28. veljače ove godine, sva u korist Citygreena četrdeset i četiri d.o.o. Posljednja dva založna prava ukupne vrijednosti 150 tisuća eura dospijevaju 15. svibnja ove godine.

Poduzeća Citygreen nisu nepoznata – u Hrvatskoj ih je registrirano više od stotinu, mahom u Istri, jedini osnivač im je Citygreen holding registriran u Amsterdamu. Pravilo po kojem raste broj tih tvrtki je da se za svaku nekretninu koja je namijenjena tržištu osniva tvrtka Citygreen. Nije nepoznato da ta tvrtka posluje s Draženom Golemovićem, odnedavno jednim od najprobitačnijih istarskih građevinskih poduzetnika i trgovaca nekretninama. Doduše, u poslovnim porečkim krugovima, koji govore da su državni inspektori koji se ne bave prometom nekretnina iznimka koja potvrđuje pravilo, govori se da nema građevinara ni privatnog mešetara u poslu s nekretninama koji ne surađuje s Citygreenom.


Samo neslužbeno i anonimno

Privatna osoba ne može legalno mešetariti nekretninama na veliko, pa se osnivaju poduzeća. To, dakako, rade i neki inspektori, možda i ne na vlastito ime, jer je tako lakše prikriti privatni biznis koji se kosi s državnom službom. Ima li inspektor Severec takvo poduzeće, nismo uspjeli otkriti. Samo neslužbeno i anonimno doznajemo da mnogi poduzetnici dvoje o mutnim razlozima zbog kojih on »isključivo nadzire građevinske tvrtke, a zna se da je u poslu s nekretninama«. Pokušali smo razgovarati s nekim od Severčevih kolega, ali oni su, također isključivo anonimno, rekli jedino da optužbe za navodnu zloporabu položaja sigurno nisu točne, da su porezni inspektori ogorčeni jer ih je lako oblatiti neistinama, a oni se ne mogu braniti.

Što o svemu kaže inspektor Severec? Telefonom smo uspjeli dobiti njegovu suprugu Ljubicu, koja nam je rekla da je inspektor u Zagrebu u Ministarstvu financija, a da ona ništa ne zna o njegovim poslovima.

Sniježana Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email