NEWS
VALAMAR-S-sezona

Porečko veliko parkiralište kod tržnice donosi značajan prihod

02.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Porečko veliko parkiralište kod tržnice donosi značajan prihod

POREČ –

Na velikom parkiralištu pokraj tržnice, koje ponovno od 4. srpnja ima automatiziran sustav rampi, dva čovjeka rade na naplati, po jedan na svakoj od njih, za slučaj potrebe, a Usluga dnevno s tog mjesta inkasira između 20 i 25.000 kuna, saznali smo na prošlotjednoj skupštini. Za usporedbu, direktor Usluge Rodoljub Kosić naglasio je da je prije uvođenja automatskih rampi prihod od tog parkirališta bio 9.000 kuna dnevno.

Naravno da se od naplate može dobro zaraditi, pa je tim čudnije što ona ne funkcionira na svim mjestima gdje je predviđeno. U Kandlerovoj ulici Usluga je pokušala uvesti ručno plaćanje, ali su nakon samo nekoliko dana povukli čovjeka, jer je koštao više nego što je uspijevao naplatiti. »Nitko ne želi platiti. U Vialima je drugačije. Pokazalo se da je naplata jednako dobra i kada je obavljamo ručno i kada funkcioniraju parkirni satovi«, kaže Kosić.

Usluga ima problema i s pilomatima, omraženim kod većine građana. Ne samo da su bili skupi, nego se mora plaćati služba sigurnosti kako bi ih se zaštitilo od rabijatnih vozača, a bilo je i puno tehničkih nedostataka te desetak velikih kvarova. Kosić smatra da pilomati nisu svugdje primjereni, odnosno da su najfunkcionalniji tamo gdje se ne spuštaju često. Zato misli da bi ih kod Zagrebačke banke na rivi trebalo zamijeniti rampom, jer su previše puta oštećeni i stupovi i automobili.

Slijedi li, dakle, nabava novih »igračaka« dok još nisu sasvim iskušani postojeći sustavi. Onaj na velikom parkiralištu sigurno bi bio učinkovitiji da se ne naplaćuje ručno, jer bi se stvarale manje gužve. Za početak trebalo bi otkloniti očiti nedostatak: Usluga za parkiranje ne izdaje R1, račun koji se može iskoristiti za pravdanje troškova. Kosić kaže da se u računovodstvu pripremaju za izdavanje tog tipa računa, no s obzirom na opseg posla, uhodavanje još traje.

– S.M., Glas Istre 2.8.2005. –

Print Friendly, PDF & Email