NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Porečki veterinari istražuju raširenost parazitskih bolesti pasa i mačaka

30.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Porečki veterinari istražuju raširenost parazitskih bolesti pasa i mačaka


POREČ – Testiranje krvi životinja besplatno je, a vlasnici pasa (i mačaka) mogu svoje ljubimce dovesti u Veterinarsku ambulantu u petak i subotu od 8 do 12 i od 17 do 19 sati. Uzorci krvi šalju se na Veterinarski fakultet na analizu. Za istraživanje oboljelosti veterinarima treba barem stotinjak uzoraka krvi za analizu, s tim da će veće uzgajivače pasa posjetiti u uzgajalištima, saznajemo od direktora porečke ambulante Branka Jurića.

Ove dvije parazitske bolesti prenose na pse (dirofilariozu ponekad i na mačke) komarci, odnosno komarcima slični kukci papatači. Dirofilarioza je u Hrvatskoj prvi put otkrivena 1995. godine. Liječenje je dugotrajno i neizvjesno, a bolest još zovu „srčani crvi". Nema tipičnih simptoma oboljenja, osim umora i upornog kašlja, pa je oboljenje moguće utvrditi jedino analizom krvi. U Istri dosad nije istraživana ova bolest, osim prije dvije godine na području Motovunštine. Tada su porečki veterinari analizirali krv dvadesetak pasa, od kojih je polovica bila pozitivna. Budući da se u Zagrebu u veljači održavaju Dani dirofilarioze, to je prilika da porečki veterinari prikupe barem osnovne podatke o oboljelim životinjama u našoj regiji, koja je po klimatskim karakteristikama tipično područje za mogući razvoj parazita uzročnika dirofilarioze. Posebno su toj bolesti izloženi psi tartufari, koji mnogo vremena provode u šumi. Tijekom te bolesti se u srcu životinje razvijaju paraziti u obliku gliste, a kad se namnože začepe srčane arterije što dovodi do uginuća, saznali smo od veterinara Jurića.

Lišmanioza je već niz godina prisutna u Dalmaciji, a osim pasa oboljeti mogu i ljudi, naročito djeca. Uzročnik je lišmania, parazit bičaš nevidljiv golim okom, a prenose ga papatači, kukci koji u prirodi žive u vrtačama i spiljama, odnosno u tamnim i vlažnim podrumima. Oboljele pse gotovo je nemoguće izliječiti, jer parazit napada obrambene stanice u organizmu, a simptomi su čirići oko njuške i očiju, opadanje dlake oko očiju, natečeni limfni čvorovi, visoka tjelesna temperatura i mršavost.

Budući da se radi o teškim bolestima, vlasnici koji dovedu svoje životinje u porečku Veterinarsku ambulantu u petak ili subotu radi davanja uzorka krvi na analizu ne čine uslugu veterinarima, nego će besplatno testirati svoje ljubimce.

Piše: S. Matejčić

Print Friendly, PDF & Email