NEWS

POREČKI IDS RASKINUO KOALICIJU SA SDP-om, A POTPISAO S HSU-om

14.10.2006. 00:00; ; Početna / Politika / POREČKI IDS RASKINUO KOALICIJU SA SDP-om, A POTPISAO S HSU-om
403GO159369.jpg

Na poziv lokalnog IDS-a za potpisivanje koalicijskog sporazuma jučer u podne u hotelu »Neptun« odazvao se samo vrh lokalnog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika, ali ne i dosadašnji predizborni koalicijski partner SDP. To znači da u Gradu ostaje na vlasti dvostranačka koalicija, ali je IDS promijenio partnera.

– Nažalost, nismo uspjeli proširiti koaliciju, premda smo do maloprije mislili i nadali se da će se SDP pojaviti na potpisivanju koalicijskog sporazuma, rekao je Edo Kos, predsjednik porečkog IDS-a. Podsjetio je da je temeljem predizbornog sporazuma, sukladno rezultatima izbora SDP dobio jedno mjesto u poglavarstvu, koje sada gubi, a umjesto Arduina Matoševića HSU predlaže Gradskom vijeću svoga člana Orestea Cossetta, koji će dobiti resor socijalne politike koji je do sada »pokrivao« osobno gradonačelnik Edi Štifanić.

– SDP je do sada na vlastito inzistiranje imao u poglavarstvu resor mjesnih odbora, odnosa s vjerskim zajednicama i međunarodnu suradnju. Dogovorili smo već ranije sa SDP-om i HSU-om izradu zajedničke stranačke socijalne politike, koja je prihvaćena na tijelima svih triju stranaka. U dogovore o proširenju koalicije išli smo zajedno i nismo dovodili u pitanje resor SDP-a u poglavarstvu, nego bi HSU dobio mjesto iz naše kvote i resor socijale. Dogovorili smo da do 15. rujna završimo pregovore i proširimo koaliciju, ali SDP nije poštovao rok nego su nam 23. rujna predočili zaključak da prihvaćaju proširenje ako dobiju resor socijalne politike. Nismo to mogli prihvatili jer je zahtjev neopravdan, a i došao je prekasno. Žao nam je jer bismo s 13 vijećnika mogli još kvalitetnije obnašati vlast, ispričao je Kos.

Serđo Krebel, predsjednik HSU-a, rekao je da se njihov i stranački predizborni program IDS-a poklapaju u 50 posto, a da ostatak mogu prilagoditi. »Uz male kompromise možemo realizirati oba programa, a izrada socijalne politike bila je pokus. Vrlo nam je žao što je SDP otpao, jer bismo skupa bili jači«, rekao je Krebel, a gradska vijećnica HSU-a Sonja Vojinović najavila je osnivanje socijalnog vijeća i izradu kvalitetne socijalne karte grada.

Na novinarsko pitanje hoće li članovi SDP-a biti povučeni i iz nadzornih odbora, komisija i drugih tijela, gradonačelnik Štifanić rekao je da za sada SDP jedino ostaje bez člana poglavarstva, a da će ostalo ovisiti o njima. Na inzistiranje novinara u slučaju Nadzornog odbora gradskog poduzeća Dom, na čelu kojega je SDP-ovac Lino Dobrila, Štifanić je rekao da je kao predsjednik skupštine društva zadovoljan radom NO-a i ne misli da bi bilo dobro mijenjati članove, pogotovo ako bi to bilo na štetu građana, jer će dom umirovljenika biti skoro dovršen.

Matošević: Ne želim sukobe ni ratove, postajemo opozicija

Predsjednik gradskog SDP-a i sada već bivši član poglavarstva Arduino Matošević rekao nam je u telefonskom razgovoru da nije ni dobio poziv za potpisivanje koalicijskog sporazuma. »Ne znam na koju su adresu poslali poziv, jer ga ja nisam vidio, ali i da je stigao, ne bih se odazvao. Nakon pet godina sudjelovanja u obnašanju vlasti u Poreču idemo u oporbu, ali nitko ne može reći da nismo puno učinili, pogotovo na području socijale. Zato smo i htjeli taj resor, ali budući da sadašnja IDS-ova garnitura na vlasti kaže da ne predstavljaju kontinuitet IDS-ovih političara u prethodnom mandatu, onda je mnogo toga jasnije. Ne želim ratove ni sukobe, ali treba reći da je IDS prekršio članak 7 našeg predizbornog sporazuma, koji kaže da su potpisnici dužni jedan drugoga izvijestiti i o samoj namjeri proširenja koalicije, a mi smo o tome saznali kada je IDS već sve dogovorio s HSU-om. Već je time IDS doveo u pitanje sporazum«, rekao je Matošević, koji za sada ne planira povratak u Gradsko vijeće u kojem je jedina vijećnica SDP-a Snježana Mekota. Ona je u Vijeće ušla umjesto Matoševića, koji je izabran u poglavarstvo nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email