NEWS
Ljekarna

Poreču nagrada za grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj !

2
04.10.2018. 20:59; ; Početna / Slider / Poreču nagrada za grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj !

Nagradu za grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj u kategoriji gradova srednje veličine osvojio je Poreč, obznanjeno je na svečanosti dodjele nagrada Najboljim gradovima Hrvatske u Šibeniku, 4. listopada 2018. Nagradu je za Poreč preuzeo porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je zahvalio  i napomenuo kako ova nagrada može biti samo dodatan poticaj da Poreč bude još bolji i da radi još više iz dana u dan.

Organizatori istraživanja – Agencija Ipsos, portal gradonačelnik.hr i Hanza media napravili su, istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, usporedili su pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Uspoređivali su, među ostalim, prosječna primanja stanovnika, stopu siromaštva, nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti građana, stopu prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za bebe. Nadalje, s obzirom da su ispitani građani istaknuli kao bitno, analizirali su i izdvajanje gradova za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu, te komunalne usluge. Naposljetku, tu su još i indeksi kretanja i starenja stanovništva.

Organizatori su upravo nagradu Kvaliteta života izdvojili su kao „nagradu svih nagrada“ , i to zato što su direktan input za kreiranje kriterija i parametara po kojima su gradovi uspoređivani dali sami građani. – Osim toga, ovu kategoriju smatramo ‘šlagom na torti’ našeg izbora najboljih gradova jer, koliko god je izuzetan uspjeh voditi grad s najboljim ekonomskim i demografsko-obrazovnim pokazateljima u zemlji, vrhunsko postignuće je ostvariti najbolje rezultate na svim poljima koja su građanima bitna,  zaključuju iz organizacije.

Finalisti su u kategoriji srednjih gradova, uz Poreč, bili i Umag, Rovinj, Opatija i Labin, dok su u kategoriji malih gradova pobijedili Novigrad Istarski, a velikih Dubrovnik. Poreč je uz kategoriju Kvaliteta života bio finalist i u kategorijama Demografija i obrazovanje i Gospodarstvo.

A.T. Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email