NEWS

Porečki SDP zahtjeva tematsku sjednicu Gradskog vijeća na temu “Rekonstrukcija i izgradnja hotela Valamar Pical”

Goran Gašparac, Rodoljub Kosić i Stevo Žufić
14.10.2019. 17:50; Učitavanja: 891; Početna / Politika / Porečki SDP zahtjeva tematsku sjednicu Gradskog vijeća na temu “Rekonstrukcija i izgradnja hotela Valamar Pical”

SDP Poreča je za uravnotežen razvoj koji poštuje interese investitora, ali i interese građana, malih poduzetnika – interese lokalne sredine
Gradonačelnik i Gradska uprava moraju štititi interese svojih građana koji su ih birali, a ne interese krupnog kapitala

Gradski odbor SDP Poreč u petak, 11. listopada održao je  konferenciju za medije na temu rekonstrukcije i izgradnje hotela Valamar Pical, sa koje prenosimo priopćenje za javnost.

Konferenciju su održali:

  1. Rodoljub Kosić, predsjednik GO SDP Poreč
  2. Stevo Žufić, predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a Poreč
  3. Goran Gašparac, vijećnik GV-a Grada Poreča-Parenzo

            SDP Poreča nije protiv razvoja, ali jesmo za URAVNOTEŽEN razvoj. Razvoj koji poštuje interese investitora, ali i interese građana, malih poduzetnika – interese lokalne sredine. U konkretnom slučaju rekonstrukcije i izgradnje hotela Valamar Pical, radi se o području u centru grada, zelenoj površini, zoni rekreacije, plaže za građane, radi se o području kojega su građani Poreča od pamtivijeka koristili kao javni prostor.

            SDP Poreča smatra da je ovakav tip resorta, koji se sada planira – predimenzioniran, da nije uravnotežen sa prostorom, te da se pretjeranom izgradnjom cijeli prostor devastira. Također smatramo i da nije usklađen sa interesima građana, jer se cijela zona mijenja u korist intenzivne turističke izgradnje, a umanjuju se prostori koji su sada na raspolaganju građanima.

            Ovim putem pozivamo porečku i istarsku stručnu javnost – prvenstveno građevinare, urbaniste i arhitekte da, napokon, javno istupe i kažu svoj stav o ovom planiranom zahvatu u prostoru u samom središtu Poreča. Smatramo da je to njihova društvena dužnost i obaveza prema građanima Poreča.

            SDP Poreča nije za izgradnju resorta zatvorenog (turskog, arfičkog, kubanskog i sl.) tipa u centru grada (kao što se to već dogodilo na otoku Sv. Nikola i rekonstrukcijom bivšeg hotela Luna) koji se organiziraju po principu „all inclusive“ ponude. Cilj takvih, zatvorenih, resorta je zadržavanje gostiju u krugu hotela radi što veće potrošnje – dok, s druge strane, grad, mali gradski poduzetnici i obrtnici, ugostitelji, trgovci i druge uslužne djelatnosti u gradu ostaju bez potrošnje turista, odnosno ona se iz godine u godinu sve više smanjuje. Tražimo da se turistički kompleksi organiziraju tako da se poštuju interesi okolnih malih gradskih poduzetnika i obrtnika, te da se svim gospodarskim subjektima (i malim i velikim), omogući da žive od turizma.

            Gradonačelnik i Gradska uprava o tome moraju voditi računa i štititi interese svojih građana koji su ih birali, a ne interese krupnog kapitala.

            Od gradonačelnika i investitora Valamara tražimo i odgovore na neka otvorena pitanja kao što su:

  • da li postoji Studija utjecaja na okoliš za radove koji će se odvijati na moru i na samoj obali (nasipavanje mora, izgradnja bazena u moru uz samu obalu i sl.),
  • zašto se ukidaju neke komunikacije, ceste, šetališta koje su do sada postojale, npr. mali cestovni odvojak od kružnog toka Pical prema naselju Pical koji koristimo kao javnu cestu već najmanje 40 god (kod OMV-a) i šetalište Antona Restovića od Staroga remonta do tenis igrališta ispred hotela Zagreb (stara cesta za Špadiće po kojoj sada vozi vlakić).
  • koliko će u investiciji koja se planira biti intervencija koje će ugroziti arheološka nalazišta Pical, samu obalu i more, prirodni ambijent koji je sada uređen i sa lijepom borovom šumom na cijelom prostoru

            Gradonačelnika Lorisa Peršurića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo Adrijana Jakusa ovim putem pozivamo da u najkraćem mogućem roku sazovu tematsku sjednicu Gradskog vijeća na temu rekonstrukcije i izgradnje hotela Valamar Pical, na koju će pozvati sve predstavnike gradskih MO, investitora i zainteresiranu stručnu javnost. Cilj tematske sjednice je da građani Poreča saznaju da li će iz novoga projekta Valamar Pical imati benefite ili neće, odnosno da li će sve što su do sada koristili na tom području i dalje nesmetano koristiti. Ne smije se dogoditi da to bude resort zatvoren rampama, portama, ogradama i sličnim preprekama kojima će se svima onima koji nisu gosti hotela slati poruku da tu nisu dobrodošli. Upravo smo od tog istog Valamara prije nekoliko godina doživjeli, baš na području Picala, pokušaj ograđivanja obale i plaže, koji je osujećen oštrom intervencijom naših oporbenih vijećnika u gradskom vijeću i građana Poreča.

            Veliki kapital, Valamar, ima svoje interese i SDP Poreča to poštuje. Ali, isto tako, kao politička stranka pozivamo Valamar da kod planiranja investicija vodi računa i o interesima građana i lokalne zajednice. U zajedničkom je interesu da se na prostoru našeg grada razvijaju smještajni objekti otvorenog tipa koji će svima biti od koristi, te omogućiti i velikom kapitalu i našim malim poduzetnicima, ugostiteljima, trgovcima zaradu od turizma, a građanima Poreča nesmetani prilaz moru i porečkim plažama.

SDP Poreč

Print Friendly, PDF & Email