NEWS
Pentola Porec S2 102020

POREČKI POLJOPRIVREDNICI TRAŽE RASKIDANJE UGOVORA O ZAKUPU PRAVA LOVA ZA LOVAČKO DRUŠTVO ZEC: Štete od divljači sve su veće, a nitko ne preuzima odgovornost !

poljoprivreda
12.04.2018. 23:25; Učitavanja: 368; Početna / Gospodarstvo / POREČKI POLJOPRIVREDNICI TRAŽE RASKIDANJE UGOVORA O ZAKUPU PRAVA LOVA ZA LOVAČKO DRUŠTVO ZEC: Štete od divljači sve su veće, a nitko ne preuzima odgovornost !

(TV Istra) Nekolicina porečkih poljoprivrednika, uz podršku nezavisnog porečkog gradskog vijećnika, Maurizija Zennara, traži raskidanje ugovora o zakupu prava lova za Lovačko društvo ˝Zec˝. Prema njihovim navodima, iako su prema zakonu o lovstvu dužni isplatiti naknadu oštećenim poljoprivrednicima, porečko lovačko društvo to nije učinilo od 2013. godine. Štete su sve veće i češće, a po tom pitanju nitko ništa ne poduzima.

Ima li osnova za raskidanje ugovora?
Prema zakonu, lovačke udruge moraju gospodariti s divljači, o njoj brinuti te poduzeti mjere za sprječavanje štete na zemljištima na kojima se prostire lovište – no je li doista tako? Od Danka Lavizatića, porečkog eko poljoprivrednika, doznajemo kako Lovačko društvo Zec uredno ne ispunjava svoje obaveze.

Društvo nije dužno isplatiti naknadu za štetu ako je ona nastala van lovišta. No, je li neko poljoprivredno zemljište unutar lovnog područja ili ne, može se iščitati iz lovne karte koju su poljoprivrednici u nekoliko navrata tražili, međutim, istu još uvijek nisu dobili na uvid. I dok se u drugim krajevima Istre borba vodi s divljim svinjama, Porečanima još veći problem predstavljaju šojke koje su u puno većem broju nego što je to prikazano.

“Ono što očekujemo je da se poštuje zakon, isto kao što to očekujemo i od UO za poljoprivredu IŽ, da koristi svoj autoritet, da se sagledaju sve mogućnosti i da konačno stane na stranu zakonitosti” – kazao je Mauricio Zennaro, nezavisni viječnik porečkog GV.

Za sada su od UO za poljoprivredu Istarske županije, od kojih su porečki poljoprivrednici u nekoliko navrata tražili pomoć, dobili su samo odgovor kako Lovačko društvo Zec ispunjava sve obveze i odredbe zakona o lovstvu pa tako i provedbe isplate šteta prema poljoprivrednicima.

Predsjednik Lovačkog saveza IŽ dodao je još kako sve probleme poljoprivrednici moraju rješavati s lokalnim lovačkim društvom. Ukoliko smatraju da ono ne poštuje zakon, tu je lovna inspekcija da to utvrdi. Ako se ustanove nepravilnosti, slučaj se dalje prosljeđuje županijskom upravnom odjelu koji može raskinuti ugovor o pravu zakupa. Prema izjavi Prekalja, koji u ovom slučaju obnaša dvije suprotne funkcije, da se naslutiti da za raskidanje ugovora nema nikakvih osnova te da do njega neće doći. Zennaro pak s druge strane, otvoreno proziva Prekalja za pristranost jer smatra se da ovo još jedan lobistički čin na stranu lovaca i na štetu velikog broja poljoprivrednika.

Treba nadodati kako Lovačko društvo Zec upravlja s gotovo 13 tisuća hektara zemljišta od čega je više od 60 posto u privatnom vlasništvu, a unutar lovišta djeluje nekoliko stotina OPG-a te malih i srednjih poljoprivrednika. Unatoč njihovim naporima, očito je da se ovom problemu ne nazire skori kraj. I dok nadležene službe u Hrvatskoj problem najčešće rješavaju ˝prebacivanjem loptice˝ u tuđe ruke, poljoprivrednicima ne preostaje drugo nego zbrajati štete.

Video prilog TV Istra:

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email