NEWS

Porečki muzej bogatiji za predmete iz ostavštine Polesini

Uljancic i Persuric sa zbrikom
25.01.2023. 22:08; ; Početna / Kultura / Porečki muzej bogatiji za predmete iz ostavštine Polesini

Zavičajni muzej Poreštine od ove je godine bogatiji za više stotina muzejskih predmeta koji čine iznimnu umjetničku, fotografsku i knjižnu ostavštinu te ostavštinu dokumentacijske građe obitelji Polesini. Ova vrijedna ostavština dokumentira povijest jedne od najznačajnijih istarskih plemićkih obitelji, ali i život Poreča i Poreštine od kraja 18. do polovice 20. stoljeća, te je danas predstavljena javnosti u Istarskoj sabornici. Na predstavljanju su sudjelovali ravanteljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić, kao i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

– Ponosan sam kao gradonačelnik, ali prvenstveno kao Porečan, jer je ovo stvarno povijesni dan za naš grad. I ne samo dan, već trenutak u povijesti našega grada. U tijeku je najveće ulaganje u zaštitu kulturnih dobra u novijoj povijesti našega grada. Istražuje se Marafor kako bi mogli krenuti u njegovu obnovu, kao i susjedne Romaničke kuće, obnavlja se zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine, obnavlja se Eufrazijeva bazilika, naše najveće kulturno dobro, sa župom radimo na obnovi Crkve Gospe od Anđela, dok konzervatori planiraju obnovu Kuće dva sveca, a tu je i Memorijalna kuća Joakima Rakovca. Sve je ovo, kao i današnje predstavljanje novih predmeta ostavštine Polesini, čini dio naše zajedničke povijesti, i zbog svega toga Poreč je grad kakav je danas, grad iznimno bogate povijesti na koju smo ponosni i koju želimo očuvati za generacije iza nas., rekao je Peršurić zahvalivši se djelatnicima Muzeja kao i suradnicima koji predano rade na očuvanju naše kulturne baštine.

Suradnja porečkog muzeja i posljednjeg potomka ove obitelji, koja je u Istri bila prisutna gotovo 700 godina, počela je prije dvadesetak godina kada je Gian Paolo Polesini počeo pisati knjigu o svojoj obitelji, te je došao u Poreč istraživati svoju bogatu obiteljsku prošlost. Ovaj novinar i filmski kritičar, koji živi i radi u Udinama, ima vrlo zanimljiv pogled na sve ono što se njegovoj obitelji dogodilo, što je dijelom opisao i u svojoj knjizi „Sangue blu“ (2007.), a koja je predstavljena i u Poreču 2010. godine.

Plemićka obitelj Polesini, porijeklom iz Motovuna, spominje se prvi put u 13. stoljeću, a svojim je djelovanjem obilježila povijest Poreča. Polesinijevi su bili građani Motovuna od 1378., plemići Kopra od 1677., Pule od 1722. i Poreča od 1788., kada stječu titulu markiza. Obiteljski posjedi protezali su im se od doline Mirne, preko Motovuna, Zamaska i Motovunskih Novaka do posjeda na Poreštini, među kojima se ističu Sv. Ivan od Šterne, Červar i otok Sv. Nikola. Obitelj je odigrala značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom, kulturnom i znanstvenom životu Poreča i Istre. Među pripadnicima obitelji u porečkoj povijesti posebno se ističu biskup Francesco Polesini (1729.-1819.) te Gian Paolo Polesini (1818.-1882.), prvi predsjednik Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre, saborski zastupnik i zastupnik Carevinskog vijeća. U drugoj polovici 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća istaknula su se braća Benedetto i Giorgio, poznati i kao graditelji dvorca Isabella na otoku Sveti Nikola i obiteljske kuće na rtu porečkog poluotoka (danas Ville Polesini). Obitelj je pred kraj Drugog svjetskog rata odselila u Italiju.

– Muzejska istraživanja na terenu i razgovori sa starijim sugrađanima pokazali su da su Polesinijevi bili najomiljeniji plemićki rod u Poreču. Imali su najvišu plemićku titulu, veliko bogatstvo temeljeno na agraru, ali ljudi su ih voljeli jer su usto bili i humani prema kolonima koji su radili za njih – pojasnila je Uljančić.

Posljednjih desetak godina porečki muzej je od Polesinija otkupio srebrni servis s obiteljskim grbom, minijature obiteljskih portreta, vrijedan tekstil – jastučić za bebe na koji su polagani muški potomci te korzet, dok je Polesini muzeju donirao dio obiteljske fototeke, liturgijsku opremu porečkog biskupa te čašu s obiteljskim grbom.

– Krajem prošle godine Grad Poreč-Parenzo je osigurao sredstava kojim je otkupljeno 8 vrijednih predmeta: tri slike s prikazom članova obitelji Polesini iz 19. stoljeća, plemićke potvrde iz 18. i 19. stoljeća kao i prsten darovan od cara Franje I., srebrni jedeći pribor i fotoalbum s fotografijama dvorca Isabella s kraja 19. stoljeća. Otkupom predmeta iz obiteljske zbirke Polesini muzejski fundus je upotpunjen djelima izuzetne kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti za lokalnu ali i nacionalnu povijest, kulturu i umjetnost – naglasila je Uljančić.

Kriteriji za odobravanje otkupa uzeti u obzir bili su: vrijednost predmeta (umjetnička, povijesna, znanstveno-obrazovna ili općedruštvena), razina očuvanosti predmeta, primjerenost procjene trenutačne tržišne vrijednosti predmeta, potrebitost otkupa predmeta za nadopunu fundusa muzeja u skladu s planom rada i razvitka muzeja i planom prikupljanja građe, raritetnost predmeta na tržištu, osiguranje adekvatnih uvjeta za čuvanje predmeta, zaključila je Uljančić.

Polesini je muzeju velikodušno donirao značajan broj predmeta – razne tiskovine, knjige i rukopise, ali i dva fotografska albuma, čime je zbirka fotografija obogaćena za više od 800 fotografija, nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih. Riječ je fototeci s minuciozno opisanim godinama, ljudima i motivima na fotografijama, što dovoljno govori o ljubavi obitelji prema Poreču. Fotografije rasvjetljavaju svakodnevni život obitelji, ali i veliki broj detalja o Poreču, njegovoj okolici, posebno Červaru, i načinu života. Značajno mjesto zauzimaju i fotografije njegova oca Benedetta nastale tijekom njegova vojnog obrazovanja i usavršavanja.

– Misao postojanja muzeja jest zaštita, čuvanje, interpretacija i komunikacija kulturne baštine za potrebe sadašnjih i budućih generacija. Ovo je dosad najveća i najvrjednija akvizija Muzeja od njegova osnutka. Izuzetno smo sretni i ponosni što se ova jedinstvena spomenička baština vratila u Poreč,  zaključila je Elena Uljančić, zahvalivši se gradonačelniku na velikoj podršci i sluhu za ova teme.

Zbirku nedavno otkupljenih i doniranih predmeta građani će moći pogledati u sklopu programa Noći muzeja, koja će održati 27. siječnja u Istarskoj sabornici.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email