NEWS

Porečki festival dokumentarnog filma okuplja publiku uz izvanredna dokumentaristička ostvarenja

398890771_824536989675306_3671484802699215275_n
09.11.2023. 08:54; ; Početna / Kultura / Porečki festival dokumentarnog filma okuplja publiku uz izvanredna dokumentaristička ostvarenja

Unatoč kišovitim jesenskim danima, otvaranje 13. međunarodnog festivala dokumentarnog filma Porečdox u subotu, 4. studenog popratila je brojna publika. Na svečanome otvaranju u porečkome kazalištu publici su se obratili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Snježana Radetić, voditelj glazbeno-scenskog odjela David Belas, selektor programa Davor Sanvincenti, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica i porečki gradonačelnik Loris Peršurić. Istakli su važnost dokumentarnoga roda za razumijevanje svijeta u kojem živimo te rast i razvoj Porečdoxa, čiji se brojčano skromniji program u usporedbi s festivalima većih gradova u Hrvatskoj itekako može pohvaliti reprezentativnim ostvarenjima međunarodnog suvremenog dokumentarnog filma.

Festival je otvorio redateljski debi Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi o njezinome braku s Romom Mirsadom. Publika je velikim pljeskom ispratila ovu intimnu priču o supružnicima iz dviju različitih kultura, koja ujedno problematizira šire društvene stereotipe i licemjerja. Protagonista Mirsada gledatelji su mogli upoznati i uživo u ulozi bubnjara gypsy-jazz sastava Sakupljači perja, čiji je koncert nakon projekcije filma uveličao otvaranje festivala i rasplesao Porečane. Prvi je dan Porečdoxa skrenuo pozornost na romsko iskustvo i kulturu povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u nedjelju, 5. studenog. Osim toga, u prostoru Male galerije otvorena je izložba Arhivski život Nesvrstanih, čiji se materijali iz beogradskih Filmskih novosti nadovezuju na film Dosje Labudović: Nesvrstani Mile Turajlić, na programu posljednjeg dana festivala.

Tijekom prva četiri dana publika je imala priliku pogledati tri filma iz natjecateljskog programa. Uz spomenutu Snajku, veliki interes, posebno ženske publike, izazvao je film Apolonia, Apolonia danske redateljice Lee Glob o izazovima s kojima se suočavaju mlade umjetnice u kapitalističko-patrijarhalnome društvu. Izvanredno igrano-dokumentarno ostvarenje Suho tlo u plamenu autorskog dvojca Joane Pimente i Adirleyja Queirosa u 153 minute odveo nas je u brazilske favele poigravanjem s odnosom stvarnosti i fikcije.

Filmovi izvan konkurencije također su ispunili sva očekivanja. Za istarsku publiku posebno je bio zanimljiv film Zemlja ognja o stradanjima na našim područjima tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon filma gledatelji su imali priliku prisustvovati razgovoru s redateljem Mladenom Đakovićem. I ove je godine Porečdox nastavio tradiciju prikazivanja dokumentarca o glazbenicima filmom Ennio talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea o velikanu filmske muzike Enniju Morriconeu. Kratkometražni film Baloni redateljice Meri Dishnice tematizirao je veze na daljinu, Lutajući oceanom Tome Zidića propitkivao je odnos između čovjeka i prirode, a Kako ubiti oblak finske redateljice Tuije Halttunen naglasio je moralne implikacije umjetnog stvaranja kiše u pustinjskim područjima. Srijeda u natjecateljskom je programu donijela film Između revolucija Vlada Petrija koji tematizira odnos dviju prijateljica razapetih između rumunjske i iranske revolucije, dok su Sakupljači bilja Jumane Manne prikazali alternativne metode otpora palestinskog stanovništva prema izraelskim vlastima, što je od posebne važnosti u jeku ratne eskalacije kojoj svjedočimo na Području Gaze.

Četvrtak, 9. studenog donosi moldavski film Ljubav nije u narančama Otilie Babare o postsocijalističkoj emigraciji i njezinom utjecaju na moldavske obitelji i El Eco Tatiane Huezo o međugeneracijskim odnosima u zabačenom meksičkom selu. Nakon brazilskih favela i meksičkih visoravni, u petak upoznajemo svakodnevicu tinejdžerki iz kolumbijskog skloništa filmom Alis Nicolasa van Hemelrycka i Clare Weiskopf, a višestruko nagrađivani dokumentarist Nicolas Philibert vodi nas u francusku psihijatrijsku ustanovu u filmu Na Adamantu: Nitko nije savršen.

Posljednjeg dana festivala prikazuju se filmovi izvan konkurencije. Publika će imati priliku pogledati četiri kratkometražna filma s Umjetničke akademije u Splitu, a uz spomenute Nesvrstane Mile Turajlić, festival će zatvoriti film Bella ciao – Za slobodu Giulije Giapponesi o najpoznatijoj angažiranoj pjesmi na svijetu. Ove godine, uz tradicionalnu nagradu publike u čast Dragi Orliću Charming Porečdox Audience Award, nagradu za najbolji film dodijelit će i članovi žirija Snježana Radetić, Sandra Bastašić, Erika Roša i Mladen Đaković. Ni ove godine Porečdox nije zaboravio na matineje koje su za najmlađe na programu u srijedu i četvrtak ujutro u suradnji sa zagrebačkim Animafestom, te u petak za srednjoškolce, a u tijeku je i radionica analogne fotografije pod vodstvom Svena Stilinovića, čiji će radovi biti prezentirani nakon festivala.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email