NEWS

Porečka udruga pčelara “Nektar” formirala je grupu za zaštitu i zbrinjavanje rojeva pčela – dolaze na poziv 112

20210424_110028_resized
24.04.2021. 20:04; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Porečka udruga pčelara “Nektar” formirala je grupu za zaštitu i zbrinjavanje rojeva pčela – dolaze na poziv 112

Porečka udruga pčelara “Nektar” formirala je grupu za zaštitu i zbrinjavanje rojeva pčela i pomoć građanima kod odstranjivanja insekata, a njihov rad prezentirali su danas u urbanom pčelinjaku kod naselja Mate Balote u Poreču.

Kako je okupljenim građanima i predstavnicima Grada Poreča-Parenzo objasnio tajnik udruge Ivan Kovač, ugovorom o partnerstvu s Udrugom Pčelinjak iz Zagreba, porečka udruga “Nektar” dobila je doniranu opremu za zaštitu i skidanje rojeva. Vrijednost donirane opreme iznosi 12 tisuća kuna, a dio opreme koristit će se na području Poreštine – ukupno šest kompleta, dok su ostatak članovi Nektara donirali udrugama pčelara diljem Istre, čime je Istarska županija dobila ovu potpuno novu uslugu.

  • Ukoliko građani primijete roj pčela  koji je potrebno zbrinuti, tada je potrebno isto kao i u slučaju drugih nesreća nazvati broj 112, te će stići netko od stručnih pčelara s ovom novom opremom i na adekvatan način „usisati“ pčele i spremiti ih u specijalne bokseve. Lani su imali oko132 takva slučaja, a sigurno ih je bilo i više samo nisu prijavljeni, kaže Kovač koji ističe kako su pčele izrazito važna karika u cijelom eko sustavu, naime gotovo 70 posto oprašivanja na svijetu vrše upravio pčele, a bez oprašivanja nema ni plodova, ni hrane.

 

Opremu su prezentirali tajnik i predsjednik Nektara Kovač i Petar Banko, te ostali porečki pčelari, a istaknuli su da njihova udruga u zadnje vrijeme uz sve veći broj mladih pčelara, broji i sve veći broj žena koje se žele baviti ovom poljoprivrednom granom.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Grada Poreča Parenzo, gradonačelnik Loris Peršurić i njegov zamjenik Elio Štifanić, te pročelnica upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić. Grad Poreč-Parenzo naime, već niz godina podržava i podupire rad porečkih pčelara, a članovi udruge svojom djelatnošću i programom rada na usluzi su građanima Poreča i okolice.

Brojne aktivnosti pčelarske udruge – pčelarsku školu, osnivanje školskog pčelinjaka, nabavku zaštitne opreme i košnica, pomoć kod izrade projekata, akcije i slično svake godine podržava Grad Poreč-Parenzo. Pčelarima je, na predanom poslu u očuvanju bio raznolikosti i zdravlja cijele zajednice, zahvalio gradonačelnik Loris Peršurić.

Dvije prezentacijske košnice van standarda u Urbanom pčelinjaku postevljenje su lani, a prvim rojevima napućene su ovih dana proljeća, a u njima će pčelice same izraditi saće.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email