NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Porečka Hitna pomoć spremna za turističku sezonu

IMG_3251
19.03.2015. 19:44; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Porečka Hitna pomoć spremna za turističku sezonu

Ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč tijekom turističke sezone 2015. godine, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, potpisali su danas, u četvrtak, 19. ožujka u Maloj vijećnici gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Ksenija Družetić – Božić. Potpisivanju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš i voditelj ispostave Hitne medicinske pomoći Poreč dr. Davorin Stipić.

Sufinanciranje sredstvima turističkih tvrtki

Gradonačelnik je tom prigodom napomenuo da dodatno zapošljavanje radnika omogućuju turističke firme Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra, a riječ je o ugovoru vrijednom 260.000 kuna, iznos koji će uplatiti u proračun Grada Poreča – Parenzo, raspoređen prema broju noćenja koje tvrtke ostvaruju na području grada. Tako će Valamar Riviera u navedenom iznosu sudjelovati sa 42 posto, Plava laguna sa 38 i Maistra sa 20 posto.

– Znamo da je turizam naše osnovno strateško gospodarsko opredjeljenje. Jedan od bitnih čimbenika koji dovodi goste u destinaciju je i sigurnost kada je u pitanju zdravlje naših gostiju koji borave na području čitave Poreštine. Stoga se u ime svih građana, i svoje, zahvaljujem na ovakvoj društvenoj odgovornosti i vjerujem da će takvih akcija biti još, zaključio je Štifanić.

Dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš rekla je kako Grad Poreč već nekoliko godina njeguje vlastiti nadstandard hitne medicinske pomoći koji je iznad državnog standarda i nadstandarda kojeg razvija Županija za sve ispostave Istre. Stoga Poreč ugovara osnovni nadstandarad sa Istarskom županijom i još dva vlastita lokalna nadstandarada, isključivo za rad ispostave HMP Poreč direktno sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije. Ugovor za dodatno ekipiranje porečke ispostave HMP van turističke sezone tijekom 2015. potpisan je neposredno pred Novu godinu, a ugovor za ljetni nadstandard je potpisan danas. Dodala je kako Grad Poreč, kao specifična i angažirana destinacija, prepoznje spašavanje života kao prioritet nad prioritetima u zajednici, te vlastitom angažiranošću i suradnjom sa sustavima javnog zdravstva kontinuirano radi na stvaranju zajednice bez rizika u Poreču.

U Poreču standard iznad redovnog standarda

– Hrvatski standard za područje Poreča je jedan tim hitne medicine kroz 24 sata i tijekom čitave godine. Ono što je ugovoreno kao nadstandard Istarske županije, u kojem financijskim sredstvima sudjeluju svi gradovi i općine Istarske županije, to je nadstandard Županije, koja je omogućila da vrata budu otvorena u svim našim ispostavama zavoda za hitnu medicinu. No, u gradu Poreču se standard podigao iznad redovnog standarda Županije već drugu godinu zaredom i time omogućio da u ljetnom periodu imamo dvije kompletne ekipe T1 s liječnikom, tehničarom i vozačem na raspolaganju kroz 24 sata, tj. još višu razinu od onoga što imamo na nivou ispostava Istarske županije. U zimskoj sezoni u Porečkoj ispostavi sufinancira se tim T2 koji čine medicinska sestra, tehničar i vozač u noćnoj smjeni. Za ljetnu sezonu, ova financijska sredstva koja su danas predstavljena, uz nadstandard Županije, te uz sredstva koja očekujemo da ćemo dobiti od Ministarstva turizma, a dobivamo ih već nekoliko godina za redom i unutarnjom preraspodjelom unutar Zavoda, omogućujemo da u Poreču od 1. lipnja do 30. rujna, imamo dvije ekipe, dva Tima T1, liječnik tehničar i vozač, kroz 24 sata, kroz sva četiri ljetna mjeseca, kada je prisutnost gostiju najveća, kazala je Družetić – Božić.

Istaknula je i veliki napor same ispostave Poreč u cijeloj ovom sustavu, koji na kraju odrađuje cijeli posao na terenu.

– Poreč već nekoliko godina njeguje nadstandrard u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu, a u narednom periodu s njima i Gradskim društvom Crvenoga križa radit ćemo na opremanju naše zajednice automatskim vanjskim defibrilatorima, koji pospješuju postotak preživljavanja unesrećenih do dolaska hitne, dodala je Basanić Čuš. Ovaj su plan potvrdili i gradonačelnik Štifanić i ravnateljica Družetić – Božić, napomenuvši da je konačan cilj ostvariti mrežu mobilnih jedinica opremljenih defibrilatorima koje će unutar 10 minuta moći pomoći unesrećenima.

Dodala je kako se u Istri samo gradovi Poreč i Labin uključuju s financiranjem nadstandarda iznad onoga dogovorenog s Istarskom županijom, a jedino u Poreču u četiri ljetna mjeseca tijekom 24 sata dežuraju dva tima T1, pri čemu jedan osiguran lokalnim sredstvima. Takav sustav ostvaren je i u Umagu, ali temeljem nadstandarda koji propisuje Istarska županija i u Puli koji je propisan po standardu Republike Hrvatske.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email