NEWS
Pentola Porec S2 102020

Porečani i njihovi gosti ‘kušali’ su Maneštru od kazališta po treći puta

1fomant6
foto: iPress
22.03.2019. 09:45; Učitavanja: 362; Početna / Kultura / Porečani i njihovi gosti ‘kušali’ su Maneštru od kazališta po treći puta

(iPress) Posuda, kazališna dvorana POU Poreč, bila je i treći puta premala za sve one koji su htjeli ‘kušati’ Maneštru od kazališta. Predstava koja je ‘nastala’ za projekt kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture RH ‘Umjetnost i kultura 54 +’ i koja je, kao projekt ‘Kazalište u Poreču–KUP 54+’ bio jedan od 40 odabranih projekata u sastavu projekta Ministarstva ‘teškog’ 428 tisuća kuna i koji je u 100 postotnom iznosu pod ‘kapom’ Ministarstva od kojeg 85 posto sredstava je iz EU socijalnog fonda a 15 posto osigurava Ministarstvo kulture iz državnog proračuna, nakon pred premjere i premjere, po treći puta izazvala je veliki interes Porečana ali i stanovnika bližih i daljih susjednih mjesta među kojima je na treću predstavu ‘doputovalo’ autobusom iz Umaga i pedesetak Umažana treće dobi, u organizaciji tamošnjeg POU-a.

Cilj je projekta Ministarstva podizanje bolje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima, naglasila je voditeljica projekta Anita Pilat iz POU Poreč a koja je u društvu pročelnice UO za opću upravu i gospodarstvo Poreča Morene Mičetić Fabić, predsjednika Udruge umirovljenika Poreča ‘Kluba Galija’ Franca Dobrilovića i umjetničkog voditelja projekta Nebojše Borojevića Borka, novinarima pojasnila, prije početka treće predstave događanja u Poreču oko KUP-a 54+ koji je ‘krenuo’ u srpnju prošle godine s primarnim ciljem oformiti amatersko kazalište za osobe starije od 54 godine.

Najvažnije je da su svi članovi KUP-a 54+ zadovoljni i da pronalaze sebe u svojim aktivnostima na kazališnim daskama, rekla je Anita Pilat naglasivši da predstava ide dalje, planiraju se i gostovanja u Istarskoj i drugim županijama.

Želja je grada osnovati amatersko kazalište za osobe treće dobi kako bi se uključili u kulturnu i umjetničku scenu Poreča, istaknula je Morena Mičetić Fabić.

Umjetnički voditelj KUP 54+ Nebojša Borojević Borko, osoba s velikim znanjem i dugim iskustvom u radu na kazališnim daskama, novinarima je naglasio da nije režiser predstave ‘Maneštra od kazališta’ već je samo usaglašivač razmišljanja, ideja i pristupa glumaca predstavi. U dosadašnjem mojem radu nisam imao takav početak, da radim s osobama koji nisu imali nikada nikakav kontakt s kazalšnim daskama. U početku me je bilo strah, kako izaći na scenu i što će se dogoditi. Mislim da sam uspio jer sam doveo glumce-seniore, koji imaju iznenađujuće veliku kreativnost, u stanje da uživaju na sceni. Prezadovoljan sam s predstavom, budući u dosadašnjem radu nisam nikada radio takvu predstavu.

O naslovu predstave, ‘maneštra’, Borojević je rekao da je dobio ideju iz priče o gradu koji je u Guinnessovu knjigu rekorda ušao po najvećem broju neuspjelih kazališnih predstava, pa je onda napravljena ‘maneštra’ dodajući sve i svašta kao što se u gastro maneštri i radi, pojasnio je naslov predstave Borojević.

Predstava, uz nastup sedamnaest glumaca, s prikazanjem petnaestak ‘slika’ različitih sadržaja i mjesta događanja, po pravilu pripremanja ‘maneštre’, traje sat i 50 minuta.

(iPress)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email