Porečani će numerirati parkinge i označiti pješačke rute kroz grad

parking-dom
19.10.2017. 09:19; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Porečani će numerirati parkinge i označiti pješačke rute kroz grad

Označavanje il ili numeriranje parkirališta, usmjeravanje pješačkog prometa kroz manje frekventne ulice prema centru grada i druge inicijative, koje su naposljetku i prihvaćene, iznio je na zadnjem aktualnom satu porečki gradski vijećnik Kristijan Žužić (IDS).

Usmjeravanje i pješaka

“Na području grada od Borika do gradskog kupališta ima 11 parkirališta, što gradskih, što javnih a to su Borik, Vindija, Mate Balota, Veliko parkiralište, Vrtovi, Cantina, Veli Jože, školsko, Žatika, autobusni kolodvor i parking na Gradskom kupalištu. Stoga zbog lakšeg snalaženja i kretanja turista predlažem da se numeriraju oznakama od P1 do P11 ili označe bojama. Time bi se smanjio pritisak pješaka na ulice Nikole Tesle i Karla Huguesa te na Obalu maršala Tita, oživjele bi se sporedne ulice i omogućilo bolje poslovanje objektima na manje atraktivnim pozicijama”, smatra vijećnik.
Po njemu, paralelno s time potrebno je razraditi i plan kanaliziranja pješaka postavljanjem adekvatne pješačke signalizacije na raskrižjima ulica. Vezano za to predložio je da se pješake usmjerava, primjerice, s parkirališta Borik i Vindija kroz Teslinu, potom iz Balote i s Velikog parkirališta kroz ulice Otokara Keršovanija i Jože ŠUrana, zatim s Vrtova da ih se kanalizira u Partizansku i Zagrebačku ulicu, od Cantine i parkinga ispred dvorane Veli Jože prema Vukovarskoj ulici i Trgu Joakima Rakovca, s parkinga kod škole i Žatike usmjeriti prema ulicama Pionirskoj, Gortanovoj i 8. marta, a s autobusnog kolodvora prema ulicama Milanovića i Kandlera. Istim smjerom valjalo bi pješake usmjeravati natrag, iz grada prema parkiralištima.

Sljedeća Žužićeva inicijativa vezana je za uvođenje reda na parkiralištu kod Doma zdravlja gdje se svakodnevno događa kaos, posebice u prijepodnevnim satima.
– Svjedoci smo, a i korisnici tog parkinga i vidimo da je ondje zbog neriješene signalizacije prometovanje uvijek problematično. Mislim da bi se regulacijom kružnog kretanja te postavljanjem sedam ili osam prometnih znakova i gumenih elemenata za odvajanja prometnih tokova moglo taj problem riješiti. Predlažem da Grad s vlasnikom proba to riješiti na obostrano zadovoljstvo, istaknuo je IDS-ovac Žužić.
Treće njegovo pitanje bilo je vezano za pravilnik o posebno označenim parkirnim mjestima. “Svojevremeno je Mjesni odbor “Joakim Rakovac” pokrenuo izradu tog pravilnika kojim bi se točno definirala mjesta za invalide, skutere ili motocikle, taksiste i dostavu. Izradili smo i parkirni sat koje bi svaki korisnik, koji stekne pravo, morao koristiti prilikom korištenja dostavnog mjesta. Zanima me u kojoj je fazi njegova izrada i hoće li se početi primjenjivati barem 90 dana prije početka iduće sezone:pitao je vjećnik.

Do turističke sezone
Gradonačelnik Loris Peršurić prihvatio je sve njegove sugestije. Ustvrdio je da će se parkirališta posebno označiti i postaviti znakovi za pješačku komunikaciju te dodao da se razmišlja o takvom označavanju  i svih kružnih tokova radi bolje orijentacije stranaca. Prijedlog rješenja kaosa na parkingu kod Doma zdravlja gradonačelnik je obećao poslati vlasniku ustanove, s kojim će se dogovoriti za najbolje rješenje. A što se tiče pravilnika, Peršurić je odgovorio da je izrada u tijeku. Većina pravilnika usvojit će se do kraja ove godine, a ostali nagodinu.
Gradonačelnik je rekao da će svakako biti primjenjivi prije početka turističke sezone 2018.

T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email