NEWS
Best of Poreč

Porečan s lažnom bombom “zatvorio” prijelaz Kaštel

njan3506067
25.01.2018. 19:07; ; Početna / Crna kronika / Porečan s lažnom bombom “zatvorio” prijelaz Kaštel

Granični prijelaz Kaštel je u četvrtak od 8.40 sati do 11.45 sati bio zatvoren za promet zbog dojave o mogućoj bombi u autobusu poduzeća Črnja tours iz Rovinja koji je putovao u Trst. Sav promet je, osim kamiona, bio preusmjeren preko graničnog prijelaza Plovanija, udaljen svega dva kilometra. Slovenska policija je uhitila 22-godišnjeg Porečana s improviziranom napravom koja je nalikovala eksplozivu i nožem. Porečanu prijeti do pet godina zatvora.

Prema informacijama Dimitrija Marušiča, glasnogovornika iz slovenske policije, policija je promptno reagirala i temeljno provjerila radi li se o kakvom eksplozivnom sredstvu unutar autobusa. Kad je utvrđeno da nema nikakve prijetnje, granični prijelaz je otvoren, a 22-godišnjak iz Poreča je priveden u koparsku policiju na ispitivanje. Iz istarske policije smo dobili potvrdu o događaju, ali i naputak da slučaj vodi slovenska policija.

Porečan u pritvoru

– Autobus hrvatskih oznaka koji je putovao na liniji Pula-Trst-Ljubljana došao je na granični prijelaz Kaštel oko 7.45 sati. U autobusu su bila dva vozača i osam putnika i svi su pregledani, kao i 22-godišnjak. No, granični policajac je tijekom pregleda autobusa, ispod sjedišta primijetio skriveni predmet koji je uzeo i utvrdio da se radi o remenu s deset cilindričnih objekata zalijepljenih crnom trakom i žicama. Budući da je odmah posumnjao da se radi o mogućoj eksplozivnoj napravi, predmet je zbrinut, a svi zaposlenici na prijelazu su odmah evakuirani te je zatvoren za promet. Postupak s pronađenim predmetom preuzeli su članovi Odjela za borbu protiv bombi iz posebne policijske postaje. Sve je pomno skenirano i pregledano te je utvrđeno da se radi o deset praznih limenki zalijepljenih na kožnom pojasu, što uvelike daje sliku improvizirane eksplozivne naprave. Prilikom provjere prtljage kod osumnjičenog mladića je pronađen nož. Autobus su pregledali djelatnici koparske kriminalističke policije koji su od putnika i vozača uzeli izjave. Sve informacije smo proslijedili i hrvatskoj policiji koja će svoj dio radnji obaviti na svom području. Osumnjičeni 22-godišnjak se tereti za kazneno djelo za koje je zapriječena zatvorska kazna do pet godina. Nakon što su provedene sve istražne radnje, Okružno državno tužiteljstvo iz Kopra odlučilo je dovesti osumnjičenog istražnom sucu Općinskog suda u Kopru. Osumnjičeni je trenutno smješten u policijskom pritvoru, u kojem može boraviti najviše 48 sati, izvijestio nas je Marušič.

Autobus nastavio

Nazvali smo Črnja tours i od jedne djelatnice doznali da je autobus nakon provjere nastavio svoj put za Trst. Nije nam znala kazati gdje se ukrcao 22-godišnjak.

– Sve što vam mogu reći je da je autobus nakon provjere nastavio svoj put prema Trstu. Za sve ostalo ne znam i ne mogu vam ništa više reći, kazala nam je djelatnica iz Črnja toursa.

Prema pisanju slovenskih medija, do zatvaranja graničnog prijelaza je došlo kad je 22-godišnjak u autobusu izjavio da ima bombu. Zašto je mladić to učinio, najvjerojatnije će otkriti slovenska policija.

(Mateo SARDELIN, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani