NEWS

Poreč započinje s projektom repopulacije crvenih vjeverica: postavit će se kućice, hranilice i pojilice

414524276_10212721668153530_3012800053170656269_n
foto: E.Ž.
11.01.2024. 14:04; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Poreč započinje s projektom repopulacije crvenih vjeverica: postavit će se kućice, hranilice i pojilice

U šumici pokraj porečkog Doma za starije i nemoćne danas je predstavljen projekt Pružimo ruku prirodi, usmjeren repopulaciji crvenih vjeverica i zaštiti urbanih divljih životinja u gradu Poreču. Radi se o projektu koji će se, kroz duže razdoblje i različite aktivnosti, odvijati u Poreču, s ciljem stvaranja zdrave i održive okoline za divlje životinje, posebno crvene vjeverice, koje su važan dio lokalnog ekosustava.

Projekt su zajednički pokrenuli Conny Peto Đeneš i Dražen Požarić, volonteri koji već četiri godine brinu o porečkim vjevericama, a  zajedno će ga realizirati Udruga Centar Zdravlja Harmonija iz Poreča, Grad Poreč-Parenzo, Valamar, Zoološki vrt Grada Zagreba, a sve uz podršku TZ Grada Poreča, Zdravog grada Poreč i Javne ustanove Natura Histrica. Začetnici projekta posebno su se zahvalili brojnim volonterima i donatorima na podršci u ovom projektu.

Kako je napomenula Peto Đeneš, projekt se sastoji od tri ključne točke: repopulacija crvenih vjeverica na području grada Poreča i zaštita urbanih divljih životinja, reintegracija crvenih vjeverica na Picalu te otvaranje oporavilišta za divlje životinje Istre.

Hranilice, pojilice i kućice za vjeverice, ptice i druge divlje životinje

„Prva točka podrazumijeva postavljanje 45 kućica za gniježđenje/skloništa za vjeverice, 18 hranilica i 18 pojilica za vjeverice, osam kućica za ježeve, 10 hranilica za ptičice, pet pojilica i kupalica za ptičice i druge divlje životinje, tri hotela za kukce, štampanje edukativnih brošura i slikovnica za djecu te održavanje edukativnih predavanja za građane na temu promicanja suživota s divljim životinjama u urbanim područjima, sadnju stabala važnih za prehranu vjeverica, poput lješnjaka, oraha, pinija i voćki, postavljanje sigurnih prijelaza za vjeverice i ježiće na mjestima gdje najviše stradavaju u prometu te postavljanje prometnih i edukativnih tabli i to u šumici između Doma zdravlja i Centra za socijalnu skrb, u Bakinoj šumici i na Naftaplinu.“

Grad Poreč-Parenzo odmah je prepoznao važnost ovog projekta, te ga financijski i logistički podržao.

„Conny i Dražen su primjer da je nekad dovoljno malo kako bi se pokrenule velike stvari. Njihovo slobodno vrijeme, trud i pažnja rezultirali su time da smo se danas ovdje okupili i krećemo u jedan projekt koji će, nadamo se, biti dugoročan i u koji će se uključiti cijela zajednica i naši gosti.

Poreč je oduvijek bio prethodnik zelenih i održivih projekata u Istri – od ekološkog javnog prijevoza, ekološke javne rasvjete pa sve do sadnje stabala svake godine, pročistača i zaštite mora. Vjerujem da će i ovaj projekt biti itekako uspješan i da će činiti važnu kockicu u mozaiku naših nastojanja da Poreč bude zelen, ekološki i održiv grad.“ rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Reintegracija crvenih vjeverica na Picalu

Poseban naglasak stavlja se na Pical, područje koje je nekad bilo dom velikom broju crvenih vjeverica, a sada ih tamo više nema. Planirane su aktivnosti za ponovno naseljavanje ovog područja crvenim vjevericama, uključujući praćenje i proučavanje njihovog ponašanja i potreba u novom okruženju. To uključuje izgradnju nastambe za metodu „soft release“, u kojoj će vjeverice boraviti nekoliko mjeseci prije povratka u prirodu. Podršku će u tome pružiti Zoološki vrt Grada Zagreba.

Važnost ovog projekta, posebno za područje Picala, prepoznao je i Valamar koji ga je odlučio podržati.

„Valamar provodi i podržava brojne projekte i inicijative kojima je cilj očuvanje okoliša i bioraznilokosti. Brinemo o 80 tisuća stabala, podržavamo lokalne proizvođače hrane koji čine oko 78% naše nabave, provodimo akcije čišćenja plaža i podmorja, a u blizini naših objekata postavljamo i hotele za kukce, male nastambe koje pomažu da razni kukci izdrže hladno razdoblje i nađu stanište u toplijem dijelu godine. Sudjelovanje na ovom projektu nas posebno veseli, te vjerujemo da ćemo zajedno s partnerima postići zajednički cilj obnavljanja ove prekrasne vrste i tako doprinijeti biološkoj raznolikosti Istre.“ – izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Conny Peto Đeneš istaknula je animiranje veterinara i nadležnih službi za otvaranje oporavilišta za divlje životinje koje će pružati sklonište i omogućiti njegu ozlijeđenih i bolesnih divljih životinja kao ključni element projekta.

„Oporavilište bi trebalo biti opremljeno za rehabilitaciju životinja i njihovo puštanje natrag u prirodu, a može služiti i kao edukacijski centar za građane i posjetitelje. Ovo je važna točka projekta, jer trenutno u Istri ne postoji ni jedno oporavilište, niti prihvatilište za divlje životinje – sisavce i ptice. Svojim iskustvom i savjetima oko toga pomoći će nam Dr.med.vet Ingeborg Bata voditeljica stručne veterinarske službe Zoološkog vrta u Zagrebu, osnivačica i voditeljica Centra za zbrinjavanje divljih životinja Hrvatske te predsjednica AWAP-a – Udruge za zaštitu divljih životinja.“, rekla je.

Iz Zoološkog vrta Grada Zagreba poručili su kako su spremni podržati projekt stručnim savjetovanjem prenoseći svoja znanja i iskustva vezana uz prehranu, način držanja, razmnožavanje, veterinarsku skrb i rehabilitaciju crvenih vjeverica, pomoći oko njihova transporta te konzultacijama o edukativnim programima i interpretacijskim tehnikama. „Želimo doprinijeti očuvanju zdrave i snažne populacije crvenih vjeverica u Poreču i okolici.“, zaključili su.

Bim, Bum i Bas pokrenuli sve 

Moglo bi se reći da su cijelu ovu priču pokrenule tri vjeverice -Bim, Bum i Bam, koje u prošlog ljeta ljeta kod porečkog Doma za starije i nemoćne pronašli njegovi korisnici. Prvo ih je preuzela ravnateljica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš, a zatim Conny i Dražen kod kojih su bile dva mjeseca, prije odlaska u Zoološki vrt u Zagrebu.

„Grad Poreč sa Zdravim gradom Poreč već dugi niz godina provodi niz aktivnosti usmjerenih zaštiti životinja. I osobno, uz to što imam ljubimce, sam imala iskustva u spašavanju brojnih životinja, ali ovo su bile prve vjeverice. Kod mene su provele tjedan dana, hranili smo ih na špricu – a kad smo vidjeli da su tri dana prošla i da su preživjele, prepustili smo ih Conny i Draženu.“, rekla je Basanić Čuš.

Silvia Buttignoni iz Nature Histrice istaknula je zadovoljstvo da je Poreč prepoznao ovu inicijativu, a rekla je i kako će njena ustanova podržati ovaj projekt nabavom hrane za vjeverice. Sve je to svojevrsna nadogradnja na slične projekte, samo usmjerene pticama, koje Natura Histrica već provodi.

Uz zahvale građanima Poreča na stalnoj podršci, Conny i Dražen zahvalili su se i korisnicima društvenih mreža diljem Hrvatske i šire, čijim smo donacijama uspjeli isfinancirati nabavu prvih kućica i hranilica. Ovdje posebno moramo istaknuti zasluge našeg sugrađanina Deana Maršića, korisnika Doma za starije i nemoćne koji nas je, pronašavši nemoćne vjeverice, nazvao i zapravo pokrenuo cijelu ovu lijepu priču.

Zahvale idu i Stefanu Spanglu i Charlesu Wellsu iz Austrije, koji su nam donirali prve po mjeri izrađene kućice, zatim Silvi Servatzy iz Udruge SOS šape Poreč.

„Neizmjernu zahvalnost osjećamo i prema pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Poreč, čiji su nam vatrogasci pomagali oko čišćenja i punjenja pojilišta za divlje životinje, a svakako zahvaljujemo i Emilu Knapiću koji će kućice postavljati visoko u krošnjama stabala.

Hvala veterinarskim ambulantama Vet centar i Veterinarskoj Praksi AVA FIZIO VET, koje su pomagale našim ozlijeđenim i bolesnim šumskim ljubimcima. Posebno moramo istaknuti veliki doprinos osoblja Veterinarske bolnice Poreč, predvođene mr.sc Brankom Jurićem, dr.med.vet., koji nam je bio velika podrška u spašavanju Bima, Buma i Bama. Puno nam je pomogao i Marko Jugovac iz Stolarije Labinci, izradivši kavez u kojem je veseli trojac proveo sigurno djetinjstvo.

Na kraju zahvaljujemo i mag. oecol. et prot. nat Dijani Beneta, zoologinji i kuratorici za sisavce u zagrebačkom Zoološkom vrtu, koja podržava projekt i pruža neprocjenjivu pomoć oko tri porečke vesele vjeverice o kojima sad brinu u Zagrebu.“ zaključili su.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email